Vanille vla eten als je een lactose-intolerantie hebt, kan dat?

glasmelkHeb je een lactose-intolerantie maar wil je toch af en toe bakje vla of mega-roomijs eten, dat kan! Maar hoe? Met behulp van het enzym lactase! Bij een lactose-intolerantie is er een tekort aan het enzym lactase, maar er zijn capsules en druppels die het tekort kunnen verminderen. De lactase breekt de lactose af die in bijvoorbeeld vla of een ijskoffie zitten.

De capsules werken in het lichaam zelf en neem je in vlak voor of tijdens een lactose-bevattende maaltijd. De druppels voeg je toe aan een drankje of vla /soep met lactose hierdoor word de lactose in het product zelf afgebroken. Hieronder een overzicht van verschillende merken en soorten lactase-suppletie.

Lactase tabletten & capsules

Disolact Disolact Extra Forte Kerutabs Kruidvat lactolerantie** Bulk powders lactase
FCC* 300 FCC 10.000 FCC 2300 FCC 4000 FCC 5000 FCC
Vorm capsules capsules tabletten tabletten tabletten
Hulpstoffen: plantaardige gelatine, silica plantaardige gelatine, silica calciumfosfaat, cellulose, magnesiumzouten vulstoffen (dicalciumfosfaat,
cellulose),
varkensgelatine,
glansmiddel (magnesiumtearaat)
kleurstof (titaandioxide)
cellulose, magnesium

*FCC is de waarde die weergeeft hoeveel actief enzym er in één eenheid lactase zit, het geeft de sterkte van de lactase weer. Hoe hoger de FCC waarde is hoe meer actief enzym er in het product zit.
**Niet geschikt voor vegetariërs en/of veganisten

Lactase Druppels

Druppels zijn er van de merken kerulac en disolut. De druppels dienen 24 uur voordat je het product gaat eten/drinken worden toegevoegd. Disolut verlaagt het lactasegehalte met 92% bij 5 druppels per liter product. Kerulac verlaagt het gehalte tot maximaal 95%.
Een nadeel van druppels met lactase is dat deze niet gebruikt kunnen worden in een zuur product zoals kwark, yoghurt of karnemelk, wanneer je deze producten toch een keertje wilt eten zal je de tabletten of capsules moeten gebruiken.

Tips bij het gebruik van lactase:

  • Hoe eerder je lactase druppels toevoegt, hoe meer lactase is afgebroken wanneer je het product nuttigt.
  • Neem de tabletten/capsules altijd vóór de maaltijd in, dit geeft de meeste garantie dat het goed werkt in het lichaam (ook al staat er op de verpakking dat je het ook tijdens de maaltijd kunt gebruiken).
  • De tabletten/capsules zijn ideaal wanneer je uit eten gaat of op vakantie waar je niet altijd lactose-vrij/arme producten kunt krijgen.

Door: Annelies Bontenbal, diëtist in opleiding