Voeding en migraine

migraineMigraine is een serieuze hersenaandoening die vaak onderschat wordt. Het komt voor bij ongeveer 13% van de bevolking in Nederland. Wereldwijd staat migraine op nummer zeven van de wereldranglijst van ernstige aandoeningen. Deze aandoening beïnvloedt het (sociale) leven, het werk en komt in steeds weer terugkerend patroon voor.
Vrouwen hebben drie keer zoveel last van migraine dan mannen. Het is een ontregeling van het zenuwstelsel en geeft een bonzende, intense pijn die meestal aan één kant van het hoofd optreedt. Symptomen die hierbij voorkomen zijn vaak overgevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en/of braken en de patiënt is compleet uitgeschakeld. Migraine komt in aanvallen en zo’n aanval kan zonder behandeling van medicatie 4 tot 72 uur duren. Migraine wordt behandeld met (preventieve) medicatie door huisarts of neuroloog. Een te hoge inname van medicatie kan leiden tot chronische migraine.

Factoren die een aanval op gang brengen zijn divers zoals, lichamelijke en/of psychische stress, te veel en/of te weinig slaap, onregelmatig eten maar ook weersomstandigheden en hormonale veranderingen kunnen een rol spelen. In de fase voor de migraine aanval kan een sterke behoefte aan inname van bepaalde voedingsmiddelen optreden, samen met stemmingswisselingen en vermoeidheid.

Migraine wordt in de wetenschappelijke literatuur gerelateerd aan voedselovergevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen. Cafeïne staat hierom bekend en er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar meerdere voedingsstoffen zoals histamine. Histamine is een stof die in bewerkte en gerijpte producten voorkomt. Voorbeelden van deze producten zijn zuurkool, rode wijn, gerookte vis en worst als salami en cervelaatworst.

Er gaat binnenkort een praktijkonderzoek plaatsvinden, waaraan 40 migrainepatiënten meewerken. Bepaalde voedingsstoffen worden voor een periode van vijf weken uit het dagelijkse voedingspatroon weglaten. Er zal een weekmenu samengesteld worden volgens de Richtlijnen gezonde Voeding. Naar aanleiding van het wetenschappelijk literatuuronderzoek zal bepaald worden, welke voedingsstoffen uit de voeding worden weggelaten. De begeleiding, interviews op afstand en verder contact met de migrainepatiënten zal plaatsvinden via de e-mail en indien nodig telefonisch. Voor meer informatie schrijf je in voor de nieuwsbrief; we houden je graag op de hoogte van het onderzoek!