Wat kun je zelf doen tegen buikpijn? 5 tips!

Heb jij vaak last van buikpijn (door Prikkelbare Darm Syndroom) en vraag jij je af of je hier zelf wellicht iets aan kunt doen? Jazeker! In deze blog zal ik de top 5 triggers bij buikpijn benoemen. Is er misschien iets wat jouw darmen irriteert of heb jij een ervaring die je met ons kan delen? Laat gerust een opmerking achter!

FODMAPs

De grootste voedingstrigger bij PDS zijn de Fermenteerbare Oligo- Di- Monosachariden en Polyolen; ook wel bekend als FODMAPS. Deze korte keten koolhydraten kun je vinden in diverse voeding (ook drinken). Voorbeelden hiervan zijn lactose in zuivelproducten en fructanen en granen, ui en knoflook. Wanneer je intolerant bent(of denkt te zijn) voor een of meer FODMAPS, dan is het goed erachter te komen voor welke dan precies én hoeveel je hiervan kunt verdragen. Want hoe meer je wel kunt eten, hoe makkelijker en gezonder het voor jou en je darm is!

Het FODMAP-arm dieet is speciaal ontwikkeld om jou te helpen ontdekken voor welke voedingsmiddelen jij overgevoelig bent. Wil je hier mee aan de slag en zoek je praktische hulp? Lees dan hier over onze FODMAP cursus

Caffeïne en alcohol

Wanneer jij gevoelige of prikkelbare darmen hebt is het mogelijk dat je niet alleen op bepaalde FODMAPs reageert maar ook op andere prikkelende stofjes.

Caffeine en alcohol zijn stofjes die toegevoegd worden aan drinken (en soms ook voeding) welke je darm kunnen irriteren. Ze staan bekend om hun stimulerende kwaliteiten en dat is dus precies wat zij doen. Zij stimuleren jouw darm en dat kan klachten als diarree of krampen veroorzaken. Let dus altijd op met -vooral te veel- van deze stoffen.

Vet en eiwit (teveel hiervan)

Sommige mensen met een gevoelige darm kunnen een verergering van darmklachten ervaren wanneer zij te veel vetten of eiwitten gebruiken. Dit kan per maaltijd zijn maar ook een optelsom aan het einde van de dag.
Wanneer je ontlasting drijft kan dit een teken zijn van een te hoog vetgehalte in deze ontlasting (vet drijft namelijk), ook diarree na een erg vette maaltijd kan een teken zijn dat jouw lichaam niet zo gediend is van die vette patatjes of snacks. Te oud (frituur)vet kan iedereen zijn darm irriteren. Dus gebeurt dit eenmalig na een snackbarbezoek, hoeft dit nog geen indicatie te zijn dat jouw darm vet niet goed verwerkt.

Wanneer je enorm stinkende winden laat (ruikend naar rotte eieren) is dit vaak een teken dat jij eiwitten niet goed verteerd. Grote hoeveelheden vlees, zoals een zomerse BBQ, kunnen een veroorzaker zijn. Zuivel en vis wordt vaak makkelijker verteerd en hier wordt in de praktijk minder last van ervaren, evenals plantaardige eiwitten.

Twijfel jij of de gasvorming of stoelgangproblemen met vet en/of eiwitten te maken hebben? Wellicht kun je een eetdagboekje bijhouden of testen wat er gebeurt wanneer jij jouw porties hiervan verkleint.

Stress!

Waarschijnlijk hoor je niet voor het eerst dat stress slecht voor je is en zeker niet wanneer jouw darmen van slag zijn. Stress stimuleert de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze laatste vertraagt de spijsvertering en kan dus direct effect hebben op jouw darmklachten.

Houd in gedachte dat stress niet perse gerelateerd hoeft te zijn aan negatieve gebeurtenissen! Het kan ook de leuke spanning zijn van een vakantie of aankomende bruiloft. Wel eens iets van gemerkt?

Leefstijl

Wat is leefstijl nu precies. Jouw leefstijl is alles wat verbonden is met de voeding die je eet en hoe je dit eet, het drinken dat je drinkt, de lichamelijke beweging die je krijgt, of je wel genoeg slaapt en bijvoorbeeld de hierboven genoemde stress….

Maak jij bijvoorbeeld een gezonde salade voor jezelf klaar maar loop jij al bellend met je baas rond terwijl je deze zonder na te denken naar binnen schuift? Dan is dat niet echt gezond meer…
Kauw bewust op je eten, ga zitten, praat niet teveel, drink voldoende water (niet tijdens het eten) en neem de tijd om te genieten van een maaltijd!

Lig jij op je yoga matje en probeer jij je te herinneren of je die deadline voor je presentatie wel gaat halen? Of ben jij je boodschappenlijstje ondertussen aan het samenstellen? Dat is dan niet zo relaxt en dus niet de beste keuze…

Ben je dol op sporten maar kijk je dit liever op tv dan daadwerkelijk naar de sportschool te gaan? Dat is niet de beste manier om aan jouw gezonde leefstijl te werken.

Ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel… Ik ben zeker niet de eerste die deze adviezen opschrijft maar ik ben ervan overtuigd dat wij in onze huidige drukke levens wel eens vergeten op onszelf te letten. Hopelijk is dit weer even een herinnering voor een gezond lijf en een gelukkige darm!