Waterstof ademtest thuis doen met de FoodMarble

Wanneer voedsel niet volledig wordt verteerd, breken de bacteriën in je darmen het af. Hierdoor komen kleine hoeveelheden waterstof vrij die in je bloed worden opgenomen voordat het via je longen naar je adem wordt overgebracht. Wanneer je dan met een apparaat je adem gaat meten weet je of de opname goed of minder goed werkt.

Wat kan je laten testen met een ademtest?

In het ziekenhuis kan je al sinds jaar en dag laten testen hoe je reageert op lactose en fructose. In sommige ziekenhuizen gaan ze al een stap verder en kunnen ze ook SIBO (bacteriële overgroei) in je darmen testen. Het ziekenhuis is afhankelijk van de testsystemen die hun laboratorium aanbiedt, lang niet alle ziekenhuizen bieden een ruime keuze aan.

Hoe werkt zo’n test?

Je zorgt eerst voor een basislijn. Dus zonder dat je iets hebt gegeten of gedronken hebt blaas je in het apparaat. Daarna krijg je een vloeistof te drinken waar bijvoorbeeld lactose in zit. Na bepaald tijd blaas je weer in het apparaat en wordt gemeten hoe de afbraak gaat.

Nieuw voor thuis: de FoodMarble

Toen ik op de AllergyShow was in Londen maakte ik kennis met Lisa Ruttledge, Co-Founder & COO van FoodMarble. Lisa heeft met haar team een apparaat ontwikkelt wat precies het zelfde, maar met meer mogelijkheden, voor thuisgebruik kan doen. Zo kan je thuis de ademtesten doen en alles aflezen en bijhouden in een app. In de ochtend stel je je basislijn vast, en na elke maaltijd kijk je hoe goed het afgebroken wordt. Echt super, want je weet gelijk wat voor jouw lichaam het beste werkt en verteert wordt!

Test ook FODMAPs met de FoodMarble

Wat mij triggerde was de mogelijkheid die ze bieden om op diverse FODMAPs te testen. Je kunt zakjes aanschaffen met poeder die je oplost in water. Na het drinken kan je dan kijken hoe je reactie is. Superhandig om te controleren bij welke groepen je klachten thuishoren!

Een van onze Lekker Leven Leden heeft de FoodMarble getest voor je; de bevindingen staat hier onder.

Fructose challenge:

  • Max waarde is 7.5 na 1.5 u: resultaat: geen goede absorptie van fructose. Ik had een stijging verwacht hier, zelfs eigenlijk een grotere dan het toestel aangaf. Gezien de combinatie van de waarde met het sterk opblazen van mijn buik, onthou ik dat ik toch moet opletten met fructose.

Inuline challenge:

  • Blijft langdurig waarde 10: duidelijk moeilijk te verteren voor mij. 1.5 dag last gehad van mijn buik na de challenge. Duidelijk positieve test.

Lactose test:

  • Waarden stijgen tot ca. 8-9, maar geen symptomen… Geen buikpijn, niet opgeblazen. Ik had hier ook geen positieve test verwacht. Gezien ik geen last had (symptomatisch), neig ik ernaar geen lactose te gaan mijden in mijn voeding.

Sorbitol test:

  • Waarde 10 vanaf 1 u na inname, tot het einde van de test. Erg opgeblazen buik.

Wel zijn er kanttekeningen te plaatsen, dat gaf ons lid ook aan. Kijk bijvoorbeeld naar de lactose test: het apparaat kan wel zeggen dat het niet goed verteerd wordt, maar als je geen klachten hebt is het zeker verstandig dit niet te gaan vermijden. Vermijden of verminderen moet je echt alleen doen als je erge klachten hebt! Wat ook opviel is de beperkte terugkoppeling, wanneer je de test bij je dokter of ziekenhuis doet kan je vragen stellen. De app geeft wel wat antwoorden, maar er blijven ook vragen over die zich toespitsen op je eigen situatie.

De komende weken gaan we nog meer mensen het apparaat laten testen. We houden je zeker op de hoogte, maar als je nu al meer wilt lezen kan je op de site van FoodMarble en hun Facebook al veel meer informatie vinden.