Wist je dat – over fruitsuiker

Wist je dat fructose, ook wel vruchtensuiker, niet alleen in fruit, maar ook in koekjes, gebak, snoepjes, suikerstroop, vruchtensap, frisdranken, limonades, zoet broodbeleg en ijs verwerkt kan zijn.Ook wordt fructose vaak, als hulpstof, in medicijnen verwerkt.Buiten dat  komt fructose ook nog voor in honing en bepaalde groentesoorten zoals asperges. Een stofje wat je dus op veel plekken tegen kan komen!

Wist je dat je niet al het fruit hoeft te vermijden wanneer je een fructose intolerantie hebt?! Sommige fruitsoorten bevatten veel meer fructose dan de ander. Door het over de dag te verdelen kun je ook je klachten beperken. Eet dus niet meerdere stuks fruit binnen een maaltijd maar neem bijvoorbeeld in de ochtend een klein stuk fruit (of halve) en later op de dag nogmaals zo’n portie.

Wist je dat in dadels meer fructose zit dan in mandarijnen? Dadels bevatten 33,4 gram fructose per 100 gram en 0,9 gram vrije fructose. Mandarijnen bevatten 2,4 gram fructose per 100 gram en 0,3 gram vrije fructose.Dit houdt dus in dat, als we de vrije fructose vergelijken, je meer mandarijn kunt verdragen dan dadels.

Wist je dat die supergezonde notenrepen of gedroogd fruitreepjes vaak een bom van fructose zijn?! Vaak worden diverse soorten gedroogd fruit gemengd en veelal zijn ze aan elkaar ‘geplakt’ met honing! Dubbelop buikpijn dus!

Wist je dat je nog een heleboel kunt eten als je niet tegen fructose kunt? Deze producten zijn allemaal fructose vrij

  • aardappelen, rijst, pasta
  • zuivelproducten; melk, yoghurt, kwark (zonder toevoeging van vruchten of suiker)
  • vlees, vis, eieren
  • noten, hartige snacks zoals zoute stengel, popcorn, chips etc.
  • zoetstoffen (ook in verwerkte producten, tenzij geen ander zoetmiddel aangegeven is)
  • water, thee, koffie
  • verse of bevroren kruiden zonder toevoegingen

Wil je meer weten over fructose overgevoeligheid? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we vertellen je er graag meer over!

{a1344ar28505}