Zou het de kerstboom zijn?

Last van allergie tijdens de feestdagen? Overweeg dan de kerstboom als een mogelijke bron van allergieën.

De kerstdagen hangen meestal samen met koud weer, mensen  associëren dit vaak met een verkoudheid of een griepje. Heeft u tijdens deze feestdagen last van huiduitslag, eczeem, verstopte neus, hoofdpijn, chronische hoest, bronchitis of astma? U kunt lijden aan allergieën.

Allergische huidreactie

Allergische huidreactie, een jeukende rode huid, is het gevolg van huidcontact met de takken, hars of zaagsel van de kerstboom bij mensen die een contactallergie hebben voor colofonium. Colofonium is een plantaardige stof, die wordt gewonnen uit de hars van naaldbomen van de Pinus bomenfamilie.

Let op bij het tillen van de  kerstboom, zorg dat je handen en onderarmen bedekt zijn.
Bij eenmalig contact kan er een droog, iets schilferend en sterk jeukend eczeem ontstaan. In geval van ernstige allergie kan er bij eenmalig contact eczeem in vorm van blaartjes met wondvocht ontstaan.

Allergisch astma

Onderzoek toont aan dat als een kerstboom gedurende langere tijd in een kamer staat er een toename van de astmaklachten ontwikkeld kan worden. Dit wordt veroorzaakt door sporen stuifmeel van sparren, grassen en andere planten die in het bos of in de bomenplantage aan de kleverige hars van de boomstammen zijn blijven plakken. Door uitdroging van de boom in de kamer laten deze sporen los en kunnen gaan ‘stuiven’ en zo feitelijk hooikoorts kunnen veroorzaken.

Tips bij een echte kerstboom

1. Na aankoop, spuit de boom buiten schoon met een tuinslang. Om zo een groot deel van de aanwezige pollen te verwijderen.
2. Laat de boom drogen in de garage of kelder.
3. Plaats de stomp in een emmer water, om snel uitdrogen te voorkomen.
4. Verwijder stof en schimmel van de opgeslagen versiering en lampen, voordat het de boom in gaat.
5. Zorg, in geval van een colofonium allergie, je geen huidcontact hebt met de boom.
6. Laat de boom liever niet vele weken opgetuigd in de kamer staan, dit omdat de boom na enige tijd toch uitdroogt en altijd sporen van pollen kan verspreiden.

Tips bij een kunstkerstboom

1. Maak de kerstboom eerst goed schoon met een doek. Wrijf van boven naar beneden om zo stofdeeltjes en mogelijke schimmel te verwijderen.
2. Verwijder stof en schimmel van de opgeslagen versiering en lampen, voordat het de boom in gaat.
3. En voor de opslag van de boom voor volgend jaar: bewaar deze goed afgedekt op een koele en droge plaats.

 Geschreven door Renate Bennink