Latex

Latex wordt gewonnen uit de rubberboom en gebruikt voor vele doeleinden. Het is daarom lastig voor iemand met een latex-allergie om alle producten te vermijden. Toch is dit noodzakelijk om de allergische klachten te verminderen.

Oorsprong van latex

Latex is een kleverig melksap dat voorkomt in diverse planten. Het wordt echter voornamelijk gewonnen uit de rubberboom Hevea Brasiliensis en dient als grondstof voor de productie van rubber. Vervolgens wordt het bewerkt om er vele verschillende producten van te maken, onder andere condooms, pessarium, handschoenen, slangetjes in ziekenhuizen, pleisters, schoenen, kleding, postzegels, ondergoed, sportartikelen, fopspenen, speelgoed, cosmetica, plakband, douchegordijnen, ballonnen, pampers (elastieken rand), maandverband (plakstrook), spuiten, stethoscopen.

Overgevoeligheidsreacties op latex

Er zijn twee typen overgevoeligheidsreacties mogelijk op latex:

1. IgE-gemedieerde latex-allergie, waarbij het afweersysteem reageert op de latexeiwitten;
2. type IV contact-allergie, waarbij men een directe reactie vertoont (meestal eczeem)
op de chemische stoffen die in het productieproces gebruikt worden.

De symptomen die men met een latex-allergie kan krijgen variëren van galbulten, jeuk of zwellingen, tot astma en anafylactische shock. Het hangt van de ernst van de symptomen af in hoeverre producten met latex vermeden moeten worden in het dagelijkse leven. Latex-allergie komt voor bij 0.3-1% van alle kinderen, en bij 0.12% van alle volwassenen.

Risicogroepen voor het ontwikkelen van een latex-allergie

Vooral mensen die beroepsmatig vaak latex handschoenen dragen vormen een risicogroep voor het ontwikkelen van een latex-allergie. Denk hierbij aan artsen, verpleegkundigen, tandartsen, keukenpersoneel en laboratoriumpersoneel. De allergenen in latex hechten zich aan de poederdeeltjes in de handschoenen, en komen vrij als de handschoenen aan- en uitgetrokken worden. Door deze deeltjes in te ademen krijgt men last van rhinitis en astmatische klachten.
Een andere risicogroep voor de ontwikkeling van latex-allergie bestaat uit de mensen die regelmatig geopereerd worden onder algehele verdoving en daarbij vaak in aanraking komen met latex.
Ook mensen die al last hebben van handeczeem vormen een risicogroep voor het ontwikkelen van een latex-allergie.

Kruisreactiviteit met andere allergenen

Bijna 40% van de mensen met een latex-allergie ontwikkelt ook een allergie voor vruchten, zoals avocado, kiwi, banaan en kastanje. Dit wordt het latex-fruit syndroom genoemd. De oorzaak hiervan is dat sommige eiwitten in vruchten lijken op de eiwitten in latex, waardoor ze gaan werken als allergenen. De latex-antistoffen in het bloed richten zich op de eiwitten, waardoor allergische reacties ontstaan, zonder dat men eerder voor deze vruchten gesensibiliseerd is.
Andere voedingsmiddelen die mogelijk een kruis-allergie met latex kunnen uitlokken zijn paprika, boekweit, walnoot, pinda, tomaat, aardappel, kiwi, perzik, papaja, mango, ananas en passievrucht.
Een andere bekende kruis-allergie is die met de sierplant Ficus Benjamina. Mensen met een latex-allergie kunnen last krijgen van deze plant door deze aan te raken en doordat de allergenen zich via de lucht verspreiden, en daardoor ingeademd worden. Tot de plantenfamilie van de Ficus behoort ook de vijgenboom. Hierdoor kan men bij een kruis-allergie van latex met de Ficus Benjamina ook last krijgen van een voedselallergie voor vijgen.

Tips voor het omgaan met een latex-allergie

  • Vermijd gebruik van latex handschoenen, ballonnen etc. en vervan deze door non-latex of hypoallergen latex producten.
  • Vervang normale conddoom door latexvrije condooms, deze zijn gemaakt van polyurethaan.
  • Draag schoenen met synthetische zolen, bijvoorbeeld van polyvinylchloride (PVC), polyurethaan(PU), thermoplastisch rubber (TR) of ethyleen vynylacetaat (EVA). Hieraan kan echter natuurlijk rubber toegevoegd worden, dus vraag dit altijd na bij de fabrikant!
  • Draag ondergoed met daarin lycra, spandex of elastaan in plaats van latex. Er kan echter latex aan toegevoeg worden, dus vraag dit na bij de fabrikant.
  • Gebruik poedervrije handschoenen, waardoor minder allergenen ingeademd worden.
  • In latex muurverf zit geen natuurlijk latex-sap, dus die kan in de meeste gevallen normaal gebruikt worden.
  • Als u twijfelt of een product latex bevat, kun u dit navragen bij de fabrikant.
  • Schaf geen Ficus Benjamina aan, of doe de plant het huis uit als u hem al heeft staan.
  • Vermijd eventueel de voedingsmiddel waar u heftig op reageert. Om er achter te komen of u allergisch bent voor één van de voedingsmiddelen, kunt u met een klein stukje over de binnenkant van uw lip wrijven. Als er binnen een kwartier jeuk, zwelling of prikkelend gevoel ontstaat , bent u waarschijnlijk allergisch, en kunt u het product beter niet eten.
  • Geef bij een ziekenhuisopname van te voren duidelijk aan dat u een latex-allergie heeft, en draag een allergiepas waar die op vermeld staat, zodat medisch personeel rekening met uw allergie kan houden.
  • Vervang normaal maandverband door hypoallergene soorten.
  • Gebruik huishoudhandschoenen van vinyl.