5 tips bij fructose intolerantie

Eerder deelden wij al de ervaring van Michelle met haar fructose intolerantie. Door het delen van de ervaringen van Michelle hopen wij te informeren maar ook te laten zien hoe andere mensen met hun intolerantie omgaan.

Waar moet ik op letten?

Goede vraag! Waar moet je op letten als je fructose helemaal of gedeeltelijk achterwege wilt laten? Michelle noemde de voor haar essentiële punten op

 1. Lees allereerst de etiketten zorgvuldig! Fructose en fructose-glucose zijn o.a. niet toegestaan. Glucose-fructose bevat meer glucose dan fructose en gaat over het algemeen wel goed. Michelle zegt: “Ik neem hier voor de zekerheid ook niet overdadig van; mijn darmen zijn en blijven gevoelig.”
 2. Laat fruit niet achterwege. Een aantal fruitsoorten zijn hoog in fructose. Hierdoor ben je snel geneigd terughoudend te zijn met het eten van fruit. Niet doen! Naast het feit dat fruit gezond is, zijn er ook genoeg fruitsoorten die fructose arm zijn of die in verhouding met glucose staan. Verstandig is wel om fruit als tussendoortje of voor de maaltijd te eten. Fruit wat na de maaltijd genuttigd wordt kan gisting geven waardoor er darmproblemen kunnen ontstaan. Zonde, aangezien je dan nog niet weet of je de hoeveelheid fructose verdragen hebt.
 3. Hoewel je bij groenten niet direct aan zoet denkt, zit in sommige groentesoorten wel fructose, bijvoorbeeld champignons, artisjok en asperges.
  Gebruik geen honing meer. Honing bevat het hoogste percentage fructose en zal dus snel klachten geven.
 4. Zelf vermijd ik light producten. Ik reageer erg gevoelig op zoetstoffen die in light producten gebruikt worden(ligt aan mijn gevoelige darmen).
 5. Houd een klachtendagboek bij om erachter te komen wanneer het fout gaat. Wat heb je gegeten of gedronken de dag (en eventueel de dag voor)dat je klachten kreeg?

“Hopelijk kan ik mensen die het starten met een fructose arm dieet of nog niet zolang weten dat zij fructose intolerantie zijn helpen met mijn tips.”

Bij AllergiePlatform hebben wij speciaal voor jou een zelfzorgprogramma Fructose intolerantie ontwikkeld. Hiermee leer je precies welke producten fructose bevatten, hoe je hiermee om kan gaan in de praktijk en krijg je heerlijke recepten in een overzichtelijk dagmenu.

Wat zit er allemaal bij?

 • 7 online modules
 • 28 dagmenu’s
 • Recepten
 • Toegang tot veelgestelde vragen
 • Onbeperkt toegang tot de informatie

Klik voor een overzicht van al onze zelfzorgprogramma’s ==> hier<==.

{a1344ar28505}