Ervaring met fructose intolerantie?

Het stofje fructose is een monosacharide (suiker) dat kan zorgen voor klachten als buikpijn, opgeblazen gevoel en stoelgangproblemen zoals diarree. Het is een fruitsuiker wat in veel voeding verwerkt wordt en dus is het belangrijk altijd goed de etiketten te lezen van wat je eet of drinkt. “Ik kwam erachter dat ik een fructose intolerantie had tijdens het FODMAP-dieet; het dieet dat je kunt volgen wanneer je last hebt van een prikkelbare darm. Tijdens het herintroduceren van producten met fructose kwamen mijn klachten weer terug” Vertelt Michelle, wie zelf fructose intolerant is, en haar ervaring met ons deelde.

“Het vervelende van fructose is dat deze vorm van suiker steeds vaker in koek, snoep, vruchtensap en sauzen wordt verwerkt. Je hoeft maar iets te pakken en je ziet het tussen de ingrediënten staan. Waarom wordt er tegenwoordig zoveel fructose verwerkt in eten? Geld spelt vast een rol, want fructose is erg goedkoop. Aangezien het ook nog eens veel zoeter is dan glucose heb je er minder van nodig in een product. En daarnaast is het vloeibaar en dus makkelijk toe te voegen aan een product.

Bijna iedereen verdraagt gelukkig wel een kleine hoeveelheid fructose Dit maakt ook het verschil tussen een allergie en intolerantie: er is vaak een grens- of drempelwaarde. In de meeste gevallen ontstaan er klachten op het moment dat er tussen de 0,5 en 20 gram of meer fructose genuttigd wordt. En ja… om jouw grenswaarde te achterhalen zul je dus stap voor stap moeten testen.”

Lees meer over hoe je dit het beste doet in dit artikel over het elimineren en introduceren bij een intolerantie. Michelle deelde ook met ons haar belangrijkste Let-op-lijstje. Binnenkort kun je lezen wat zij doet om het leven met fructose intolerantie makkelijker te maken!