Alles over pindakaas

De één krijgt bij het ruiken al een reactie, de ander eet het het liefst elke dag: pindakaas. Wij kregen deze set van de pindakaaswinkel toegestuurd om lekker op te eten, hier geen pinda allergie in huis! Onze favoriet? Chilipeper en citroengras!

Maar tijdens het smullen bedachten we wel dat het handig is nog een keer te delen hoe het introduceren van pinda’s bij kleine kinderen het beste aangepakt kan worden. Lees snel verder!

Wanneer geef je pindakaas?

Het was de afgelopen maanden vaak in het nieuws in Nederland, maar ook in de USA is het doorgedrongen: geef je kindje al zo vroeg mogelijk pinda te eten. Niet een nootje natuurlijk, maar van een klein beetje pindakaas is het bewezen dat het helpt tegen het ontwikkelen van een allergie voor pinda.

Hoe pak je dat nu aan?

Allereerst, overleg met je kinderarts of allergoloog als je kindje erg veel last heeft van eczeem, of als er een groot risico is dat je kindje pinda allergie heeft. Is dat niet het geval? Dan start je het liefst bij kindjes als ze 4 tot 8 maanden zijn.

Een testpotje maken met pinda

Je start 2 dagen met het geven van pinda in 6 opklimmende stappen. Hiervoor gebruik je pindakaas in een babyvoeding naar eigen keuze. Roer de aangegeven hoeveelheid pindakaas door 100 gram babyvoeding zodat er een gelijk verdeeld mengsel ontstaat. Geef dit potje niet ineens, maar doorloop de 6 stappen verdeeld over 2 dagen. Neem een minimale pauze van 1 uur tussen de stappen. Stop indien je reacties ziet in dat uur; als er geen klachten zijn kun je doorgaan met de volgende stap.

Testpotje dag 1:
1 theelepel pindakaas mengen met 100 ml babyvoeding.

Dan geef je, met tussenpozen van minimaal 1 uur:
1/2 theelepel uit het potje
2 theelepels uit het potje
1 eetlepel uit het potje
3 eetlepels uit het potje

Testpotje dag 2:
1 eetlepel pindakaas mengen met 100 ml babyvoeding.

Dan geef je, met tussenpozen van minimaal 1 uur:
2 eetlepels uit het potje
4 eetlepels uit het potje

Als de 6 stappen zijn doorlopen zonder klachten, dan heeft je kindje 19 pinda’s gegeten en is er geen pinda-allergie. HOERA! Om dit zo te houden is het belangrijk wekelijks minimaal 10 gram pindakaas te eten. Dit is gelijk aan 3 theelepels pindakaas, die met babyvoeding vermengd of op een boterham gesmeerd kunnen worden. Vaker of meer pindakaas geven mag ook.

Wil je weten hoe je kippenei introduceert? Lees het hier.

DAVO Diëtisten en NVKA

Dit schema is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Sectie Kinderallergologie van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en Diëtisten Alliantie Voedselovergevoeligheid (DAVO), met ondersteuning van de werkgroep receptuur voedselprovocaties van de Nederlandse Vereniging voor Allergologie (NvVA).