Het introduceren van ei bij baby’s.

Nu ook binnen ons team de hapjes-fase eraan zit te komen, delen we deze praktische informatie graag met jullie. Vanaf 4 tot 8 maanden kun je beginnen met het introduceren van de eerste hapjes bij je baby; denk aan fruit of groenten, fijn geprakt, gepureerd of volgens methodes in hele stukken.
Om het risico op allergie te verkleinen is het wijs je baby zo vroeg mogelijk te laten wennen aan verschillende soorten voeding, dan loopt hij/zij minder risico op een voedselallergie. Daarom wordt geadviseerd om minimaal éénmaal per week 100% pindakaas of ei toe te voegen.

Hoe pak je dat nu aan?

Overleg vóór het introduceren van ei (of pinda) allereerst met je kinderarts of allergoloog als je kindje veel last heeft van eczeem, of als er een groot risico is dat je kindje kippenei allergie heeft. Is dat niet het geval, dan ga je als volgt te werk:

Een testpotje maken met kippenei

Je start 2 dagen met het geven van ei in 6 opklimmende stappen. Hiervoor gebruik je bij voorkeur geroerbakt ei(geen rauw ei!) in een babyvoeding naar eigen keuze (potje of zelfgemaakt). Roer de aangegeven hoeveelheid gemalen ei door 100 gram babyvoeding zodat er een gelijk verdeeld mengsel ontstaat. Geef dit potje niet ineens, maar doorloop de 6 stappen verdeeld over 2 dagen. Neem een minimale pauze van 1 uur tussen de stappen. Indien je reacties ziet in dat uur stop je; als er geen klachten zijn kun je doorgaan met de volgende stap.

Roerei maken: mix een ei en bak dit. Maal dit fijn in de keukenmachine of blender en het is klaar voor gebruik.

Testpotje dag 1:
1/2 eetlepel gemalen ei mengen met 100 ml babyvoeding.

Dit geef je niet in ineens maar zoals hieronder met tussenpozen van minimaal 1 uur:
1/2 theelepel uit het potje
1 1/2 theelepels uit het potje
1 eetlepel uit het potje
3 eetlepels uit het potje

Testpotje dag 2:
2 eetlepels gemalen ei mengen met 100 ml babyvoeding.

Dan geef je, met tussenpozen van minimaal 1 uur:
2 eetlepels uit het potje
4 eetlepels uit het potje

Als de 6 stappen zijn doorlopen zonder klachten, dan heeft je kindje geen kippenei-allergie. Whoehoee!
Om dit zo te houden is het belangrijk wekelijks minimaal 1/2 ei aan te bieden; geroerbakt en gemalen door de voeding. Meer is geen probleem. Er is niet bekend tot wanneer dit precies moet om de ontwikkeling van allergie te beperken en daarom luidt het advies dit minimaal tot 1 jarige leeftijd vol te houden.

Wil je weten hoe je PINDA introduceert? Lees dit artikel.

DAVO Diëtisten en NVKA

Dit schema is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Sectie Kinderallergologie van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en Diëtisten Alliantie Voedselovergevoeligheid (DAVO), met ondersteuning van de werkgroep receptuur voedselprovocaties van de Nederlandse Vereniging voor Allergologie (NvVA).