REDUCE 9. Amitryptiline

In dit 9e, en het volgende, REDUCE bericht lichten wij twee medicijnen toe die een positief effect kunnen hebben bij prikkelbare darm. Amitryptiline en Citalopramzijn zijn beide medicijnen die zijn ontwikkeld voor de behandeling van depressies (antidepressiva). Ze zijn erop gericht, beiden op een iets andere manier, de hoeveelheid serotonine (in met name de hersenen) te verhogen door de afbraak ervan te vertragen. Serotonine is een belangrijke stof die zowel in de darmen als in de hersenen voorkomt en die signalen tussen zenuwen en cellen mogelijk maakt. In de darmen kan het diarree, braken en buikpijn veroorzaken. In de hersenen speelt het een belangrijke rol bij de eetlust, stemming, geheugen, emotie, stress, slaap, zelfvertrouwen en de verwerking van pijnprikkels. Naast de werking als antidepressivum is er door de jaren heen ontdekt dat veel chronische pijnsyndromen vaak goed reageren op behandeling met antidepressiva. De beleving van pijn wordt minder vervelend, doordat de pijnprikkels uit de buik worden verminderd en de beweeglijkheid van de darmen wordt verbeterd.

Amitryptiline

Amitryptiline behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Artsen schrijven amitryptiline voor bij onder andere depressie en zenuwpijn. Of er bijwerkingen optreden en in welke mate hangt af van de hoeveelheid en hoe lang u dit medicijn gaat gebruiken. De bijwerkingen zullen niet bij iedereen optreden, maar alleen bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Rijd geen auto zolang u dit medicijn gebruikt. In sommige gevallen mag u na een week wel rijden. Vraag dit na in de apotheek of aan uw arts.

Hoe te gebruiken

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek. Deze medicijn is te verkrijgen in capsule en in tablet vorm. Capsules met een vertraagde afgifte: slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. Tabletten: innemen met en half glas water.

Wanneer in te nemen

Bij voorkeur de totale dagdosis in een keer ’s avonds voor het slapengaan innemen. Is de dosis echter meer dan 150 mg per dag, dan kunt u de dosis beter in twee keer innemen, ’s ochtends en ’s avonds. In het begin van de behandeling kan het nodig zijn de dagdosis te verdelen over de dag om bijwerkingen te verminderen. Dit geldt ook voor ouderen. Overleg dit met uw arts. Overleg ook met uw arts hoelang u dit medicijn moet gebruiken en voor alle andere vragen.

Wil jij meer doen en je leefstijl en dieet aanpassen aan je klachten? Dan is het FODMAP dieet wellicht de oplossing voor jouw PDS klachten. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang alle informatie makkelijk in je mailbox!

{a1344ar30362}