REDUCE 10. Citalopram

Amitryptiline en Citalopramzijn zijn beide medicijnen die zijn ontwikkeld voor de behandeling van depressies (antidepressiva). Lees eerste het bericht over Amitryptiline voor een duidelijker beeld over het gebruik van deze medicatie bij PDS. De medicijnen zijn erop gericht, beide op een iets andere manier, de hoeveelheid serotonine (in met name de hersenen) te verhogen door de afbraak ervan te vertragen. Serotonine is een belangrijke stof die zowel in de darmen als in de hersenen voorkomt en die signalen tussen zenuwen en cellen mogelijk maakt.

Citalopram

Citalopram behoort tot de serotonineheropnameremmers, oftewel SSRI’s. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI’S verbeteren de stemming en verminderen angsten en spanningen. Artsen schrijven het voor bij depressie en angststoornissen, zoals paniekstoornis en posttraumatische stressstoornis. Behalve het gewenste effect kan dit medicijn ook bijwerkingen geven. Bijwerkingen treden niet bij iedereen op, maar alleen bij mensen die daar gevoelig voor zijn. De meeste bijwerkingen zijn in de eerste week het meest uitgesproken en nemen daarna af of verdwijnen zelfs. Ze gaan weer over als u met het medicijn stopt. Bij gebruik van dit medicijn kunt u de eerste tijd suf zijn. Rijd dan geen auto.

Hoe te gebruiken

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek. Deze medicijn is er in twee vormen, namelijk tabletten en druppels. De tabletten zijn in te nemen met een half glas water. Bij de druppels: voeg de druppels toe aan een half glas water en drink dat op. U kunt de druppels ook mengen met een zoetzure drank, zoals sinaasappelsap of appelsap. Maar let op, meng ze NIET met thee of melk. .

Wanneer in te nemen

Het maakt niet uit op welke tijdstip van de dag u dit medicijn inneemt. Als u veel last heeft van de versuffende werking, neem het dan ’s avonds voor het slapengaan in. Heeft u juist veel last van onrust en kunt u er slecht van slapen, dan kunt u het beter ’s ochtends innemen. Overleg met uw arts hoelang u dit medicijn moet innemen en voor alle andere vragen.

Heb jij enorme buikklachten door je prikkelbare darm en wil jij hier iets aan doen? Het FODMAP dieet is wellicht iets voor jou. Ontvang alle up-to-date informatie door je hier aan te melden voor de nieuwsbrief:

{a1344ar30362}