Ongeveer 70% van de patiënten met PDS heeft het gevoel dat voeding hun klachten veroorzaakt of verergert. Het is dan nuttig om te onderzoeken welke voeding daarvoor verantwoordelijk is. Vaak weet de patiënt zelf heel goed welke voeding een rol speelt bij de klachten. Met die informatie kan een gespecialiseerde diëtist goede adviezen geven. Belangrijk is bijvoorbeeld dat bij het weglaten van voedingsmiddelen of voedingsstoffen geen tekorten ontstaan. Het kan ook zijn dat de patiënt denkt dat voeding een rol speelt, maar er zelf niet achter komt welk specifieke voedingsmiddel het is. In dat geval zal een diëtist stap voor stap voedingsstoffen uit het dieet weglaten. Dit heet het eliminatiedieet. De patiënt houdt in zo’n geval een dagboekje bij om te zien of de klachten inderdaad verminderen of niet.
Als u kiest om een eliminatiedieet te volgen is het zeker aan te raden dat u naar een gespecialiseerde diëtist benaderd die ervaring heeft met dit soort diëten. Meestal weet een huisarts of MDL-arts wel een vertrouwd adres waar u met deze vraagstelling terecht kunt. Het volgen van een eliminatiedieet kost veel tijd. Allereerst is niet alleen voeding maar de gehele leefstijl belangrijk. Niet alleen de analyse van het probleem vergt enige tijd, maar het dieet dat geadviseerd wordt moet ook nog door de patiënt in de praktijk worden gebracht. Ook dit kost tijd. Vaak zijn er meerdere consulten nodig voordat duidelijk is of een bepaald dieet effectief is of niet. Het kan dus wel twee maanden duren voordat duidelijk is of dit een succesvolle behandeling is. Hierbij blijft controle bij de diëtist of bij ernstige klachten ook de huisarts nodig.
Het is goed mogelijk dat een eliminatiedieet succesvol blijkt te zijn, maar dat er nog wel mildere klachten blijven bestaan. Daarnaast is het soms helaas zo dat niet alle klachten van PDS kunnen worden opgelost met een eliminatiedieet.
Wat houdt het eliminatiedieet in
Om aan te tonen of de klachten door een specifieke voedingsmiddel komt, is het nodig een eliminatiedieet te volgen. Bij eliminatie worden de voedingsmiddelen / het voedingsmiddel die mogelijk de klachten veroorzaken uit de voeding weggelaten. Hoelang iemand het dieet moet volgen is afhankelijk van de klachten. Meestal duurt dit twee tot vier weken. Wanneer de klachten niet afnemen na het weglaten van het voedingsmiddel uit het dieet, moet worden nagegaan of er fouten zijn gemaakt in het dieet. Als dit niet het geval is, dan is dit voedingsmiddel waarschijnlijk niet de oorzaak van de klachten. Er kan dan een ander voedingsmiddel uit het dieet weggelaten worden. Worden de klachten wel minder of zijn zij helemaal weg, is het van belang te herintroduceren (dus het product weer te gaan gebruiken). Dit is cruciaal om er zeker van te zijn dat dit daadwerkelijk een klachtenveroorzaker is de verbetering van de klachten niet te herleiden is naar een andere oorzaak zoals een verandering binnen de leefstijl. Pas dan weet je zeker dat het voedingsmiddel de klachten veroorzaakt.
In ons volgende REDUCE-methode bericht delen wij meer informatie over het FODMAP-dieet.
Ben jij op zoek naar een goede diëtist die je kan helpen met je klachten? Zoek dan hier naar een gespecialiseerd diëtist.
Lees meer:
- REDUCE 3. Het FODMAP-dieet Heb je PDS dan werken je darmen niet helemaal zoals...
- REDUCE 4. Probiotica gebruik De microbiota (de bacteriën in onze dikke darm) lijken een...
- Vooroordelen bij diëtisten die PDS behandelen Heb jij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en ben je...
- REDUCE 5. Hypnotherapie Sommige mensen denken bij hypnotherapie aan hypnose en een hypnotiseur...
- REDUCE 8. Spasmolytica Spasmolytica zijn geneesmiddelen die een verslappende werking hebben op de...