Geen brood(jes) meer tijdens het FODMAP arm dieet? Echt niet!

Brood is bijna niet meer weg te denken uit onze samenleving. Of je nu een simpele boterham met pindakaas eet of er juist een overheerlijke tosti van maakt, met brood kun je eindeloos variëren. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen teleurgesteld zijn als ze het FODMAP arm dieet gaan volgen en denken geen brood meer te mogen eten. Met de nadruk op ‘denken’. Want veel mensen denken dat ze helemaal geen brood meer mogen eten tijdens het FODMAP arm dieet, vanwege graansoorten die Fructanen bevatten of andere FODMAPs die vaak in brood zitten. Wij hebben goed nieuws voor alle broodliefhebbers die het FODMAP arm dieet volgen. Bakker Leo bakt met alle liefde 100% glutenvrij brood, dat óók nog eens geschikt is voor het FODMAP arm dieet!

Wij ontmoetten Bakker Leo tijdens de AllergieBeurs

De jaarlijkse AllergieBeurs, die samen met de Gezondheidsbeurs gehouden wordt, is altijd weer een feestje én de perfecte plek om te netwerken. Dit jaar stond Bakker Leo met een stand vlak bij ons in de buurt. Daar moesten we natuurlijk even langs! 100% glutenvrij(e) brood(jes), cake, eierkoeken en nog veel meer. Producten waarvan je in eerste instantie zou denken dat je ze niet mag eten, toch? Bij Bakker Leo is dit geen enkel probleem en zien ze het juist als een uitdaging om glutenvrije lekkernijen te bakken! Bovendien blijven ze continu werken aan nieuwe producten. We kregen een aantal van hun producten mee naar huis, zo lekker! Neem gerust eens een kijkje op een hun website voor het gehele assortiment: https://glutenvrij.bakkerleo.nl/ 

Maar glutenvrij is toch niet per se FODMAP arm?

Dat klopt helemaal! Dat er geen gluten meer in het brood zit, wil niet zeggen dat er geen FODMAPs aanwezig zijn. En juist daarom was Bakker Leo zelf enorm benieuwd of hun assortiment FODMAP geschikt is! Onze stagiaire Lisanne is hiermee aan de slag gegaan en heeft voor elk product uitgezocht of het geschikt is tijdens het FODMAP arm dieet.

Conclusie

De hoeveelheid aanwezige FODMAPs per 100 gram is zodanig laag, dat deze bij de meeste mensen met PDS geen klachten zal geven. Alle producten zijn daarom geschikt tijdens het FODMAP arm dieet*. Zelfs de roombotercake!

We hebben alle producten, met eventueel aanwezige FODMAPs(en portiegrootte*), overzichtelijk in een tabel gezet. Deze kun je hier vinden. Natuurlijk zijn we ontzettend benieuwd naar wat je ervan vindt!

Laat je het ons weten als je hebt besteld?