‘Hooikoortspil’ biedt uitkomst: nu ook voor kinderen

De ‘hooikoortspil’ Grazax is dit seizoen voor het eerst beschikbaar voor kinderen vanaf 5 jaar. In Nederland hebben ongeveer 300.000 kinderen last van hooikoorts(1). Hooikoorts is een chronische aandoening die, als deze niet wordt behandeld, kan leiden tot de ontwikkeling van astma en nieuwe allergieën. Hooikoortsklachten treden op in de bloeitijd van grassen, bomen en onkruiden. De aandoening verstoort de nachtrust, tast de concentratie aan en kan bij kinderen leiden tot verminderde schoolprestaties en/of verzuim. Grazax van ALK Abelló is de eerste behandeling in tabletvorm die, naast de klachten, ook de onderliggende oorzaak van graspollenallergie aanpakt. Uit onderzoek blijkt dat Grazax zowel de hooikoortssymptomen als het gebruik van symptoommedicatie bij kinderen significant doet afnemen(2).

Hoe vaak komt hooikoorts voor?

In Nederland heeft ruim 9% van de kinderen in de leeftijd van 0-17 jaar last van hooikoorts, oftewel ongeveer 1 op de 12 kinderen. In de leeftijdsgroep 10-14 jarigen ligt dit aantal zelfs hoger (ruim 12%) en bij 15-17 jarigen loopt het aantal verder op tot bijna 16%(1). 

Pollenkalender

Hooikoortsklachten treden op in de bloeitijd van grassen, bomen en onkruiden. Wanneer het hooikoortsseizoen start verschilt van jaar tot jaar. De pollenkalender geeft precies aan wanneer een gras, boom of onkruid bloeit. Bomen bloeien eerder dan grassen. Daarom krijgt iemand met een allergie voor boompollen al vroeg in het jaar klachten, terwijl iemand met een allergie voor graspollen later in het jaar last krijgt. Sommigen hebben het hele seizoen last van hooikoorts, anderen af en toe een dagje. Pollen verspreiden zich in de lucht, vooral op zonnige, winderige dagen. De hooikoorts kan dan erger worden. Activiteiten buitenshuis, zoals spelen, fietsen en kamperen, kunnen dan veel klachten geven. Vanaf mei t/m augustus zijn de graspollen in de lucht en! kunnen allergische reacties ontstaan. Het hoogtepunt van graspollenseizoen loopt van eind mei tot eind juni.

Behandelmogelijkheden

Er bestaan drie mogelijkheden om een allergie te behandelen: vermijden van het allergeen, symptoombehandeling en immunotherapie. De strategie van vermijding is bij massaal voorkomende allergie-opwekkers zoals graspollen vrijwel ondoenlijk. Het nadeel van symptoombestrijding is dat het effect meestal van korte duur is en de eigenlijke aandoening ongemoeid laat.
Immunotherapie, ook wel allergievaccinatie genoemd, is de enige behandelmethode die de onderliggende oorzaak aanpakt, door middel van herhaalde injecties, druppels of een vaccin in tabletvorm. Grazax van ALK is het enige vaccin in tabletvorm tegen graspollenallergie en tot dusver het enige geregistreerde sublinguale allergievaccin. Grazax is per november 2006 geregistreerd voor volwassenen en sinds november 2008 ook voor 5-17 jarigen. Deze ‘hooikoortstablet’ is dit graspollenseizoen voor het eerst dus ook voor kinderen beschikbaar. ‘Wij zijn blij met de registratie van Grazax voor kinderen. Het is belangrijk dat juist bij kinderen geneesmiddelenonderzoek wordt gedaan. Deze registratie betekent een kwaliteitsstempel voor ons product en een grote stap vooruit bij de behandeling van hooikoorts bij kinderen.’, aldus Bram Schuit, Managing Director van ALK-Abelló.

Hoe werkt Grazax?

Grazax bestrijdt niet alleen de symptomen, maar pakt ook de oorzaak van de allergie aan. De werking berust op het opwekken van een beschermende immuunrespons, die de allergische reactie op graspollen vermindert en mogelijk helemaal stopt. Grazax is zeer geschikt voor kinderen, omdat het goed wordt verdragen, maar eenmaal per dag hoeft te worden ingenomen, een neutrale smaak heeft, snel in de mond smelt en dus gemakkelijk kan worden ingenomen. Gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek onder 253 kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar wijst uit dat Grazax de hooikoortssymptomen bij kinderen met 28% doet afnemen ten opzichte van de placebogroep. Het gebruik van symptoommedicatie neemt af met 65%(2).

ALK: focus op immunotherapie

ALK is Europees marktleider in immunotherapie en heeft daarnaast een sterke positie in de Verenigde Staten en China. Het is een groeiend bedrijf dat gebruik maakt van de laatste technologieën in onderzoek, ontwikkeling en productie. Het hoofdkantoor van ALK is gevestigd in Hørsholm, Denemarken. Het bedrijf heeft meer dan 1400 werknemers en is genoteerd aan de Copenhagen Stock Exchange. 

Bronnen:
(1)       Allergic rhinitis in children: Incidence and treatment in Dutch general practice in 1987 and 2001; Pediatr Allergy Immunol 2008; de Bot et al.
(2)       Safety and efficacy in children of an SQ-standardized grass allergen tablet for sublingual immunotherapy; J Allergy Clin Immunol 2009;123:167-73.

 Geschreven door ALK-Abello