REDUCE 5. Hypnotherapie

Sommige mensen denken bij hypnotherapie aan hypnose en een hypnotiseur die je in een soort diepe slaap brengt waarin je alles zou doen wat hij je verteld. Echter is dit televisiehypnose, bedoeld als publiek vermaak. Dit heeft niets te maken met hypnose in de medische wereld. Bij PDS zijn verschillende behandelmethoden mogelijk, van het volgen van een eliminatie-dieet tot probiotica gebruik; iedereen heeft een eigen ervaring. Hypnotherapie is wellicht nog niet zo bekend maar boekt geweldige resultaten.

Wat is hypnose?

Hypnose is inderdaad een vorm van sterk geconcentreerde aandacht, terwijl je diep ontspannen bent, maar je bent wel bewust aanwezig. Hierbij kun je ook denken aan dagdromen of wanneer je geconcentreerd een boek leest. Deze alledaagse voorbeelden komen je vast wel bekend voor. Bij deze behandelmethode voor PDS, de hypnotherapie, kunt je de therapeut horen en merken wat er in je omgeving gebeurt. Echter leert je te concentreren op je innerlijke wereld. In hypnose richt je je aandacht naar binnen terwijl je tegelijkertijd kunt volgen wat er in je omgeving gebeurt. Bij hypnotherapie leert je van jouw therapeut door met opgeroepen rustgevende beelden jouw maagdarmkanaal te beïnvloeden, zodat emoties, angsten en denken er minder invloed op hebben. De bedoeling hierbij is dat na verloop van tijd jouw darmen ontspannen en je die normaal, zonder krampen, kunt laten functioneren. Je leert ook anders met stressvolle situaties om te gaan. Daardoor verminderen de stimulerende prikkels naar jouw darmen, waardoor de krampen en pijn kunnen afnemen.

Wordt hypnose veel gebruikt?

Hypnose wordt onder andere ingezet bij pijnbestrijding en lichamelijke gevolgen van stress. Het is van oudsher een medische vak. In de huidige vorm van hypnotherapie wordt gewerkt met hypnose en moderne therapeutische gesprekstechnieken. De therapie bestaat uit gesprekken met een therapeut waarbij je gebruik leert maken van hypnose. In de therapie leer je hypnose te benutten om je klachten aan te pakken. Je krijgt oefeningen waarbij je je bijvoorbeeld een pijnlijke buik voorstelt als een warme, zachte buik, terwijl je heel ontspannen bent. De gedachtebeelden hebben invloed op de darmwerking.

Hoe dan?

Met het volgende voorbeeld kun je het beter begrijpen: wanneer je alleen maar denkt aan jouw lievelingsgerecht, loopt het water je al in de mond. Het gedachtebeeld is al voldoende om in dit geval jouw speekselklierorgaan aan het werk te zetten. Moet je eens nagaan als dit gebeurt onder invloed van hypnose. Dan is dit vermogen om het lichaam te beïnvloeden met gedachtebeelden nog vele malen groter.

In de jaren 80 van de vorige eeuw werd er ontdekt dat hypnotherapie goed helpt bij PDS. Er is veel onderzoek gedaan en nu staat het wetenschappelijk vast dat hypnotherapie helpt bij 70 tot 80 procent van de mensen met moeilijk te behandelen PDS, dus ook bij jou zou het kunnen helpen. Om daar achter te komen, kun je overwegen om deze behandeling uit te proberen.

Wil je meer weten of hypno-therapie of andere leefstijlaanpassingen bij PDS? Eerdaags zullen we een hypnotherapeute aan het woord laten!

Houd je onze REDUCE methode berichten in de gaten? Ons volgde artikel gaat over Antibiotica en het gebruik bij PDS.