De 9 Meest Gestelde Vragen Over Hooikoorts

Ook zo klaar met snotteren, kriebels, jeukende ogen en neus, traanogen, niesen etc? Dat kan ik me helemaal voorstellen! We delen hier de meest gestelde vragen die wij krijgen over hooikoorts met je.

Is er een relatie tussen hooikoorts en eten?

Ja, die is er zeker. Dat heet kruisreactie. In pollen zitten eiwitten, daar krijg je de allergische reactie van. In bepaalde voedingsmiddelen zitten eiwitten die erg lijken op de eiwitten van de pollen. Je lichaam fopt je, als je die voedingsmiddelen eet, door te denken dat het pollen zijn. Bij een allergie voor berkenpollen spreek je over het paraberk syndroom, je kunt er hier meer over lezen.

Wat is het beste medicijn tegen hooikoorts?

Ach, was het maar zo fijn! Ieder mens is anders en de hooikoortsreacties zijn ook bij iedereen anders. Heb je vooral last van je ogen, dan zijn oogdruppels misschien wel prima voor je. Heb je een combinatie van neus en ogen, dan is een neusspray misschien wel het fijnste. Heb je veel of weinig klachten, van één pollensoort of meerdere? Al dat soort vragen spelen mee met de keuze voor de juiste medicatie. Wellicht is immunotherapie een goede oplossing? Je huisarts kan je hier meer over vertellen.

Ik heb bij mijn hooikoortspillen veel last van moeheid. Wat kan ik daar aan doen?

Zou het wel echt je medicatie zijn? Eén van de meest gehoorde klachten bij hooikoorts is vermoeidheid. Je lijf is in het ‘seizoen’ knetterhard aan het werk om de pollen te bestrijden. Dat kost mega-veel energie. Ook weten we uit onderzoek dat heel veel mensen slechter slapen als er veel pollen in de lucht zijn. Maar denk je echt dat het aan je medicatie ligt? Dan kan je altijd een ander medicijn vragen aan je huisarts!

Is hooikoorts erfelijk?

Ja, als je zelf een allergie hebt kan het heel goed zijn dat je kind ook een allergie gaat ontwikkelen. Dat kan dezelfde zijn, maar hoeft helemaal niet! Je kunt ook een andere allergie ‘doorgeven’. Lees er meer over in dit artikel.

Waarom word ik ‘s morgens al stotterend, niezend en met jeukende ogen wakker, terwijl de ramen gesloten zijn? En wat kan ik er dan nog aan doen?

Kan het zijn dat je je kleding uittrekt in je slaapkamer? En dan zo lekker je bed inrolt? Dan kan het zijn dat de pollen van je kleding door je slaapkamer dwarrelen. Je haren kunnen ook veel pollen verzamelen gedurende de dag. Lig je lekker op je kussen te draaien, dan draai je heel de nacht rond in de pollen! Het kan ook zijn dat je ook last hebt van huisstofmijtallergie. Die mijten vinden het heerlijk in een warme slaapkamer! Om daar achter te komen moet je even langs de dokter voor een (extra) allergietest.

Mag je hooikoortspillen gebruiken tijdens een zwangerschap?

Dat is een vraag die we niet 1-2-3 kunnen beantwoorden. Veel medicijnen kunnen gewoon gebruikt worden, maar overleg met je apotheek of huisarts! Koop je iets bij een drogist? Dan is het erg belangrijk de bijsluiter goed te lezen. Immunotherapie kan doorgebruikt worden tijdens de zwangerschap, dus als je daar al mee begonnen bent is het meestal geen probleem. Maar ook daarvoor geldt, overleg met je arts!

Kan je het beste elke dag een hooikoortspil nemen of alleen op het moment dat je er last van hebt?

Dat ligt aan het soort medicijnen dat je gebruikt. Bij veel medicijnen is het belangrijk dat je zo’n twee weken voor het seizoen start met in nemen, zou bouw je een goede medicijnspiegel op. Ook dit moet je met je huisarts bespreken!

Hoe zit het met astma en hooikoorts?

Heb je zowel astma als hooikoorts? Dan heb je vaker astma aanvallen dan mensen met astma die geen hooikoorts hebben. De pollen kunnen namelijk een astma aanval uitlokken. Omdat hooikoorts en allergisch astma deel uitmaken van dezelfde aandoening hebben veel mensen last van beide aandoeningen. Ongeveer 80% van de patiënten met allergisch astma (veel klachten in de lagere luchtwegen) hebben ook allergische rhinitis (= hooikoorts, klachten hogere luchtwegen). Daarnaast is de kans om nieuwe allergieën (voor bijvoorbeeld huisstofmijt) te ontwikkelen groter als u ook hooikoorts heeft.

Hoe kom ik erachter voor welke planten ik allergisch ben?

Alle planten, kruiden en bomen die pollen afgeven kunnen hooikoorts veroorzaken. Om erachter te komen voor welke pollen je allergisch bent kan je een test laten doen via de huisarts. Die kan je verwijzen voor een onderzoek. Het is handig om het te weten omdat je dan op tijd kunt starten (voor het bloeiseizoen begint) met je medicijnen. Ook kan dan bekeken worden of er immunotherapie voor de pollensoort waar je last van hebt beschikbaar is.

Meer weten over wat je kunt doen aan je hooikoorts?

Schrijf je hier nu in voor onze Laat De Pollen Maar Komen Nieuwsbrief!

{a1344ar10496}