Zijn allergieën erfelijk?

Maaike-mixIk kreeg van mijn nicht de vraag of het mogelijk is dat wanneer zij kinderen krijgt, zij ook een allergie zullen hebben. Zij heeft zelf namelijk hooikoorts en dierenallergie. Ik zocht het voor haar uit, is allergie erfelijk?

Bij 30 tot 40% van de Nederlanders is de erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van allergische klachten aanwezig. Er hoeven geen verschijnselen van een allergische reactie op te treden wanneer er geen omstandigheden zijn die dit kunnen uitlokken. Van deze 30 tot 40% krijgt maar 15% klachten van een allergie. Deze klachten zijn dan ook grotendeels bepaald door de omgeving van de persoon, omdat het immuunsysteem reageert op onschadelijke stoffen zoals stuifmeel of huisstofmijt.

Door een kruisreactie zou het kunnen dat je voor meerdere dingen allergisch bent. Dit komt omdat de structuur van de stoffen voor het lichaam op elkaar lijken. Zo kan je bijvoorbeeld met hooikoorts ook een reactie hebben op appel.

Bij sommige allergieën is er een erfelijk verband. Zo is het volgende bij hooikoorts, astma, eczeem en voedsel aan de hand:

  • Als er geen allergie in de familie voorkomt is de kans op het ontwikkelen van een allergie 15%.
  • Als één van de ouders een allergie heeft is de kans op het ontwikkelen van een allergie bij het kind 20%.
  • Heeft naast een ouder, ook een broer of zus een allergie dan stijgt de kans naar 50%.
  • Hebben beide ouders dezelfde allergie dan is de kans op het krijgen van een allergie bij het kind zelfs 75%.

Deze percentages zeggen hoe groot de kans is dat het kind een allergie ontwikkelt en niet dat het kind dezelfde allergie ontwikkeld als de ouders. Het kind kan een andere allergie ontwikkelen dan de ouders hebben.

Een allergie zelf is dus niet erfelijk, wel de aanleg om een allergie te ontwikkelen. Daarnaast wordt de kans vergroot wanneer één of beide ouders een allergie heeft. Alleen zegt dit niet dat het kind dezelfde allergie kan ontwikkelen. In het geval van mijn nicht is de kans aanwezig dat haar kinderen een allergie ontwikkelen, maar dit hoeft geen hooikoorts of dierenallergie te zijn.

Door: Marijn van Vliet, diëtist in opleiding.