Risotto met asperges en parmaham

risotte-met-aspergers-en-parmaham-300x180Personen: 4
Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten
 500 gram asperges
 Kippenbouillon (zelf gemaakt kijk hier voor recept)
 Zwarte peper
 Zout
 2 uien
 2 knoflook tenen
 3 eetlepels olijfolie
 500 gram risotto rijst
 200 ml witte wijn
 Klontje roomboter
 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
 200 gram parmaham

Bereiding
1. Was de asperges, schil ze en haal het houten uiteinde van de steel. Bewaar het snij afval en doe in een pan met 1 liter water.
2. Snij de asperges in tweeën en doe deze ook in een pan. Kook de asperges met de schillen en uiteindes tot ze gaar zijn.
3. Zeef het water van de asperges en vang op in een andere pan. De schillen en asperge stukken blijven achter in de zeef. Haal de asperges stukken uit de zeef en houd apart, de schillen en uiteindes kun je weg gooien.
4. Voeg ongeveer 1 liter kippenbouillon toe aan het asperge water. Voeg naar smaak eventueel zwarte peper en zout of wat meer bouillon toe.
5. Snij de uien en het knoflook klein. Verhit de olijf olie in een pan op half vuur. Voeg de knoflook en ui toe en bak kort ongeveer 2 minuten. De ui en knoflook moeten niet verkleuren. 6. Voeg de risotto rijst toe en blijf goed roeren. Als de risotto rijst glazig is kun je een soeplepel bouillon toevoegen. Blijf roeren tot het vocht door de rijst is opgenomen. En voeg weer een soeplepel bouillon toe. Blijf dit doen tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het is belangrijk dat je goed blijft roeren.
7. I.p.v. bouillon kun je ook af en toe een scheut witte wijn toevoegen. Snij ondertussen de asperges in kleine beetklare stukjes.
8. Als de risotto klaar is kun je de asperges, Parmezaanse kaas en een klontje roomboter toevoegen aan de risotto. Hou eventueel stukjes asperge apart voor de garnering. Roer alles goed door elkaar tot de boter en de Parmezaanse kaas is opgelost.
9. Maak het bord op met de asperge risotto en de parmaham. Eet smakelijk !

Tip:
Wist je dat asperges heel veel smaak afgeven tijdens het koken? Hier kun je een bouillon van maken voor soepen en sauzen.

Dit recept is vrij van: Gluten, kippenei