Welke ontbijtgranen zijn low FODMAP?

Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn in de keuken en om zelf granola en andere lekkere ontbijtjes te maken, maar soms heb ik ook gewoon zin in makkelijk. Een bakje lactosevrije yoghurt met een beetje fruit en wat muesli of cruesli bijvoorbeeld. Alleen vind je in de supermarkt tegenwoordig ongeveer 100 soorten ontbijtgranen en is het een hele klus om uit te zoeken welke geschikt is voor een low FODMAP ontbijt. Ik kan me goed voorstellen dat je geen zin hebt om al die verpakkingen te gaan lezen en daarom heb ik het voor je gedaan! In deze blog vind je een lijst met ontbijtgranen die low FODMAP zijn. Ik heb bij de Jumbo, Albert Heijn en Ekoplaza gekeken en alles op een rijtje gezet. Gelukkig zijn er ook voor ons nog een heleboel mogelijkheden!

Houdt er rekening mee dat producenten de ingrediënten van hun producten altijd kunnen veranderen. Het is daarom wel slim om voor je een product koopt nog even de verpakking te checken om te kijken of er niets verandert is. Het kan natuurlijk zijn dat ik een product over het hoofd heb gezien, dus als jij nog lekkere low FODMAP ontbijtgranen weet, laat het dan vooral even weten onder deze blog. Zo houden we deze lijst up-to-date!

Cornflakes

Er zijn van verschillende merken low FODMAP cornflakes te verkrijgen. Je zou verwachten dat de meeste cornflakes low FODMAP zijn, omdat ze van mais worden gemaakt, maar helaas wordt er aan heel veel soorten cornflakes melk en/of tarwe toegevoegd. Deze zijn in ieder geval low FODMAP:
Vrij van gluten cornflakes – Albert Heijn

Consenza volkoren cornflakes glutenvrij – Albert Heijn

Consenza Pure & Free Cornflakes – Jumbo

Peak’smultigrainflakes – Jumbo

Ontbijtgranen met havermout

Normale havermout is low FODMAP. Je kunt hier tot 60 gram per portie van eten. Als je een gluten-intolerantie hebt, kun je beter kiezen voor een glutenvrije havermout. Zoals de twee die je hieronder ziet.
Vrij van gluten havermout – Albert Heijn

Leev glutenvrije havermout – Albert Heijn

Leev glutenvrije havermuesli chocolade glutenvrij – Albert Heijn (let op: de variant met fruit is niet low FODMAP)

Joannusmolenbreakfast havermout – Ekoplaza

Verival bio krokante muesli met havervlokken ‘Crunchy’ – Jumbo

Smaakt haverontbijt – Jumbo (let op: hier zitten wel rozijnen in, dus eet dit met mate)

Muesli, cruesli en granola

Helaas zijn er nog niet zoveel low FODMAP muesli’s, cruesli’s en granola’s op de markt, maar er komen er langzaam wel meer bij. De Zonnatura crunchy spelt ontbijtgranen zijn getest door Monash University en deze zijn low FODMAP tot 15 gram per portie. Het verschilt per persoon hoe je op spelt reageert, dus het is goed om dit voor jezelf te testen. Misschien verdraag jij spelt goed en kun je prima 30-40 gram van de ontbijtgranen eten.
Zonnatura crunchy spelt met rijsttroop – Jumbo en Albert Heijn

Zonnatura crunchy spelt met chocola – Jumbo en Albert Heijn

Sam Mills Granola chocolade-amandel glutenvrij – Albert Heijn

Overig

Zonnatura Teff meergranenontbijt – Jumbo

– Joannusmolenbreakfastteff ontbijt – Ekoplaza

Consenza powerful porridge breakfast – Albert HeijnDe halm boekweit vlokken – Ekoplaza

Yourorganic nature boekweitflakes – Ekoplaza

Heb jij nog favoriete low FODMAP ontbijtgranen die ik hier niet genoemd heb? Laat het vooral even weten!

Wil jij alle informatie over FODMAP helemaal up-to-date in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor de FODMAP-nieuwsbrief.