2016 nu al een slecht jaar voor hooikoortspatiënten

Het jaar 2016 is voor allergiepatiënten nu al een slecht jaar. Uit tellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat er dit jaar op uitzonderlijk veel dagen pollen in de Nederlandse lucht zitten. Dat is slecht nieuws voor mensen met hooikoorts. De oorzaak van de vele pollen is volgens het LUMC het zachte en gelijkmatige weer in 2016. Dit leidde ertoe dat de pollen de afgelopen periode geleidelijk aan vrij gekomen in de lucht. Daardoor waren er relatief veel dagen met hoge pollenconcentraties waarop mensen last hebben van hooikoorts.

In het hooikoortsseizoen ervaren van last van tranende/jeukende ogen, herhaaldelijk niezen en/of een loopneus door de hooikoorts. Recente gegevens uit een TNS NIPO onderzoek, onder mensen met hooikoorts laten echter ook zien dat ondervraagden vooral angst hebben dat hun allergie verergert. Zo geeft bijna de helft van de ondervraagde mensen met allergie aan dat zij meer in hun hooikoortsbehandeling willen investeren als zij hiermee kunnen voorkomen dat hun hooikoorts verergert.
Marloes Collins, directeur van het Allergieplatform: ‘Hooikoorts heeft naast de dagelijkse ongemakken van tranende en jeukende ogen, veelvuldig niezen en het hebben van een loopneus,  vooral een grote impact op het dagelijks werk, sociale leven en nachtrust van patiënten. Het is dus belangrijk dat mensen met hooikoortsklachten naar hun arts gaan indien ze de klachten niet voldoende onder controle hebben en niet langer zelf blijven tobben. Hun arts kan helpen met behandelingen die het best passen bij hen om hun klachten onder controle te krijgen. Met die behandeling kan niet vroeg genoeg begonnen worden, bij voorkeur voordat de klachten ontstaan.’

Over hooikoorts

Allergische rhinitis gaat gepaard met een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus. Er kunnen ook oog- of huidklachten optreden. De genoemde symptomen kunnen alleen of in combinatie met elkaar voorkomen. Allergische rhinitis wordt veroorzaakt door een IgE-gemedieerde allergie voor inhalatieallergenen. Allergische en niet-allergische rhinitis komt naar schatting bij 150 tot 200 per 1000 personen per jaar voor.
In huisartsenregistraties komen allergische en niet-allergische rhinitis voor bij 25 per 1000 mannen en 31 per 1000 vrouwen per jaar. Allergische rhinitis komt voornamelijk voor tussen 5 en 45 jaar. In het geval van een allergie voor pollen van grassen, onkruid, struiken en bomen, wordt vaak over hooikoorts gesproken.

Behandeling van hooikoorts

Antisymptomatica

Er zijn diverse hooikoorts medicijnen op de markt die niet de onderliggende oorzaak van hooikoorts bestrijden, maar in plaats daarvan gericht zijn op het verminderen van de klachten die gepaard gaan met hooikoorts. Deze symptoombestrijdende hooikoorts medicijnen zijn vaak beschikbaar in tabletten, oogdruppels of neussprays. Ze werken vaak snel en geven kortdurende verlichting van hooikoorts klachten. De werkzame stoffen zijn hier vaak anti-histamines, stoffen die de werking van histamine blokkeren. Histamine is de stof die vrijkomt bij allergische reacties en daarmee verantwoordelijk is voor de hooikoorts klachten.

Allergie immunotherapie

Allergie immunotherapie, ook wel hyposensibilisatie genoemd richt zich op de oorzaak van de allergie. Het is een behandeling, waarbij door middel van het toedienen van datgene waar iemand allergisch voor is via een dagelijkse tablet of maandelijkse injectie, geprobeerd wordt iemand tolerant te maken voor deze prikkels. Immunotherapie pakt de allergie bij de oorzaak aan en heeft een gunstige invloed op het natuurlijke beloop van de ziekte. De behandeling heeft niet alleen effect op de allergieklachten zoals loopneus, jeukende en/of tranende ogen en niezen (vroege allergische reactie), maar heeft ook effect op de late allergische reactie waarbij ontstekingscellen betrokken zijn die klachten veroorzaken zoals een verstopte neus, hoesten, piepende ademhaling (astma/bronchitis) die gepaard kan gaan met een gevoel van benauwdheid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10 tips van onze experts!

{a1344ar10496}