Aan de slag met je Histamine intolerantie.

Histamine is een biogeen amine en een lichaamseigen stof, wat betekent dat het lichaam dit zelf aanmaakt wanneer dit nodig is. Histamine komt ook voor in bepaalde voeding en sommige voeding kan de aanmaak van histamine door het lichaam stimuleren (histamine vrijmakers).

Wanneer je histaminerijke producten eet, wordt de histamine in het lichaam afgebroken door het enzym DAO (DiAmineOxidase), dit enzym maakt je dunne darm zelf aan.

Marloes schreef eerder al over de feiten en fabels bij Histamine-intolerantie: “Wanneer symptomen verdwijnen met behulp van een histaminebeperkt dieet, bevestigt dit de histamine-intolerantie.” Waar of niet?

Bij een histamine intolerantie is het evenwicht tussen histamine en DAO niet zoals het zou moeten zijn. Door een overschot aan histamine wat in het lichaam achterblijft kun je klachten ervaren als: huidklachten, darmklachten, hoofdpijn en ademhalingsklachten. Omdat de klachten bij histamine overgevoeligheid vaak erg algemeen zijn, is het stellen van de diagnose soms een lastige en langdurige weg.

Histamine komt in grote mate voor in producten die langer gerijpt zijn of aan een gistingsproces onderhevig zijn geweest. Denk bijvoorbeeld aan rode wijn, zuurkool of salami. Spinazie, tomaten, aubergine, zeevruchten, vis en kunstmatige smaakversterkers zijn ook voedingsmiddelen die klachten kunnen veroorzaken wanneer je overgevoelig bent. Vers en onbewerkt eten is het devies!

Heb jij een vermoeden overgevoelig te zijn voor histamine, of is een histamine intolerantie door jouw arts al vastgesteld? Dan is het goed te weten wat je wel en niet kunt verdragen.

Omdat het een persoonlijke zoektocht is kun je vast wat hulp gebruiken! Daarom hebben wij het zelfzorgprogramma histamine overgevoeligheid voor jou ontwikkeld. Wij hebben alle informatie over dit dieet samengevoegd met

  • weekmenu’s
  • recepten
  • boodschappenlijstjes
  • tips & tricks

Bovendien wordt dit programma vergoed vanuit de meeste aanvullende verzekeringen wat betekend dat je naast de persoonlijke begeleiding van een diëtist ook nog deze extra informatie kunt gebruiken!

Kijk hier voor meer informatie over onze zelfzorgprogramma’s