Op donderdag 9 februari 2017 was alweer de eerste nascholing van 2017 over allergie voor zorgprofessionals zoals diëtisten, verpleegkundigen, poli-assistenten etc. Deze keer in Amersfoort waar het behoorlijk had gesneeuwd. De scholing gaat over allerlei verschillende vormen van allergie, de huid, voeding, inhalatie en nog veel meer komt aan bod. Zo wordt er niet alleen over het eigen vakgebied geleerd, maar ook die van collega behandelaars.
Tijdens de pauze werden de deelnemers gevraagd mee te doen met een proeverij met als doel: zoek de noot. We kregen allemaal drie muffins en in één of meerdere zat een noot verstopt. Het is natuurlijk de bedoeling dat we die niet konden proeven, dan kunnen ze gebruikt worden bij een provocatie onderzoek.
Hoe dat werkt? De patiënt komt twee keer op andere dagen naar het ziekenhuis. Op de ene dag krijgt de patiënt een muffin, eerst een klein beetje, steeds wat meer. Op de andere dag gaat het precies het zelfde. Zowel de dokter als de patiënt weet niet op welke dag de muffin het nootje bevat. Hierdoor kan je dus heel nauwkeurig kijken of én wanneer er een reactie optreedt bij het eten van het nootje.
Ik kan je vertellen, ik heb de noot niet gevonden…
De sprekers op deze nascholing waren Helga Merkun – Wieland, die legde de deelnemers een aantal casussen voor waarbij er een gestructureerde klachten anamnese bij voedselallergie moest worden doorlopen. Hierna kwam Dr. Gert-Jan Braunstahl meer vertellen over de toekomst van het behandelen van inhalatie allergenen. Na de lunch gingen we verder met Drs. Marike Stadermann met een heel actueel onderwerp: kan je voedselallergie voorkomen bij baby’s? De nieuwste technieken bij bloedonderzoek stond als volgende op het programma, Esther Klement en Josique van Pol gingen dieper in op wat je kunt voorspellen met een buisje bloed.
In de pauze mochten we allemaal de muffins proeven, daarna ging Drs. Floor Garritsen verder met het behandelen van huidaandoeningen. Prof. Dr. Ben Witteman sloot de dag af met een lezing over de invloed van voedselovergevoeligheid op de darmen.
Iedereen die erbij was, heel hartelijk dank! Mocht je er de volgende keer ook bij willen zijn, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, je hoort dan vanzelf wanneer de volgende scholing is. Hieronder een paar beelden van de scholing.
Lees meer:
- Nascholing allergie: Ook voor studenten erg toegankelijk! Als studentes Voeding & Diëtetiek in Nijmegen, kregen we een...
- Scholing Allergie en Anafylaxie – direct toegang Geschikt voor huisarts, diëtist, assistent, therapeut. Na deze scholing ben...
- Noten allergie Wat zijn noten? Plantkundig gezien is een noot een enkelvoudige...
- Gezond naar 115 Hierbij de presentatie van Prof. Eric Claassen over wat je...
- GRASPOLLEN allergie Deelnemers gezocht tussen de 18 en 60 jaar met een...