Nascholing zorgprofessionals

Op het gebied van allergieën zijn allerlei nieuwe ontwikkelingen gaande. De zorgprofessionals moeten natuurlijk van deze ontwikkelingen op de hoogte zijn. Daarom organiseerde AllergieAcademie op 25 maart jl. een nascholing voor zorgverleners die met allergieën te maken hebben. Drie allergologen, een hoofdanalist, een diëtist en een professor op allergiegebied brachten ons op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Hieronder een verslag over de inhoud van de presentaties.

RAST (bloed) test

Per jaar zijn er 20 tot 25 duizend bloedtest aanvragen om allergieën te bepalen. Dit gaat meestal via de huisarts of het ziekenhuis. Er wordt dan bloed van je afgenomen en afhankelijk van je klachten en/of leeftijd wordt er dan op een mengsel van allergenen getest. Bij zuigelingen komen vooral voedsel en atopische (eczeem) allergieën voor en bij kinderen en volwassenen komen inhalatieallergieën (astma en hooikoorts) meer voor.
Tegenwoordig kunnen er 250 bloedtesten per uur worden gedaan en is er hier minder bloed voor nodig als voorheen. Jouw bloed kan door middel van deze technologie sneller en op meerdere allergenen tegelijk getest worden.

De boosdoener

De stofjes in levensvormen die allergische reacties veroorzaken, zijn de bouwstenen waarmee eiwitten worden opgebouwd, aminozuren. Een zo’n soort aminozuur dat allergische reacties kan veroorzaken kan in eiwitten van pinda’s voorkomen, maar een eiwit van een berkenpol kan ook met dezelfde soort aminozuur zijn opgebouwd. Dit veroorzaakt kruisreacties. Alles waar deze aminozuur in zit, zorgt voor een allergische reactie. Je bent dan bijvoorbeeld allergisch voor pinda’s en pollen. Overdreven hygiëne bij zuigelingen leidt tot toename van allergieën. De meest voorkomende allergieën bij zuigelingen zijn koemelk-, ei- en pinda-allergie. Nieuw is dat er steeds meer mensen allergisch worden getest op hazelnoot, cashewnoot, sesam, kiwi of tomaat.

Test is positief, wat nu?

Allergieën kunnen op verschillende manieren getest worden, door middel van een huidtest, RAST-test (bloed), dubbelblinde provocatie en open provocatietest. Als een allergietest positief is, betekent dit niet dat je allergisch bent voor de desbetreffende allergenen. Een huid- of RAST-test in combinatie met een provocatietest en bijbehorende klachten geven de beste zekerheid bij vaststellen van een voedselallergie. Is er een voedselallergie bij je vastgesteld? Dan wordt je meestal naar de diëtist verwezen. Zij kan je vertellen welke producten je beter kan vermijden en welke producten je wel mag eten. Ook gaat de diëtist na of je met het aangepaste voedingspatroon wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Heb je een levensbedreigende allergische reactie op iets? Dan krijg je een Epipen mee. Deze zorgt ervoor dat je lichaam na zo’n shock weer in de normale toestand terugkeert.
Fabrikanten van levensmiddelen zijn wettelijk verplicht allergenen op het etiket te vermelden, maar zijn niet verplicht kruisbesmettingen (sporen) te vermelden. Als je hevige reacties op een voedingsmiddel hebt, en er staat geen allergenen informatie op een etiket, bel dan de fabriek.

Kan ik genezen worden van mijn allergie?

Opties om producten te eten waar je normaal allergische reacties van krijgt, is om ze te verhitten. Sommige allergenen kunnen door hitte ongevoelig gemaakt worden. Denk aan appels of kersen. Maar dit werkt lang niet bij alle allergenen.
Door producten te manipuleren of soorten van een levensmiddel uit te zoeken waar weinig allergenen in zitten, kunnen mensen met allergieën meer producten eten.
Probiotica kan eczeem tegengaan bij zwangere vrouwen en baby’s. Alleen is de vraag dan hoe lang die probiotica dan gebruikt moet worden. Astmatisch allergische reacties kunnen bestreden worden door desensibilisatie. Gedurende drie tot vijf jaar volg je een injectiekuur die ervoor zorgt dat je ongevoelig wordt voor bepaalde allergenen. Momenteel kunnen zeer weinig allergieën worden verholpen. De ontwikkeling van geneesmiddelen voor allergieën is erg langzaam, maar we hebben hoop!

Geschreven door Tiffany Pinas