Snoep gezond, eet een appel?

Ben jij bewust met gezonde voeding bezig? Kies je voor vers, onbewerkt, veel groente en fruit en het liefst nog biologisch ook? Dan ben jij toch optimaal bezig voor je gezondheid? Niet perse! Wanneer je een Prikkelbare darm hebt kun je bedrogen uitkomen, want soms krijg je juíst buikpijn van die gezonde maaltijd of snack…

“Hoe kan het dat ik last van mijn darmen krijg als ik gezonde producten zoals fruit eet?”

Een prikkelbare darm kan op diverse groepen voeding reageren. Hiermee bedoel ik niet alle groenten of alle fruitsoorten, maar wel een bepaalde groep koolhydraten. Deze koolhydraten waar jouw darm geprikkeld door raakt, kunnen ook in gezonde producten zitten zoals groente en fruit.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld fructose, fruitsuiker wat voorkomt in o.a. appel, mango, artisjok en asperge. Gebruik je honing in plaats van suiker; ook dit gezonde alternatief kan jouw darm juist prikkelen, want het bevat fructose.

Natuurlijk kun je niet zonder gevarieerde voeding met voldoende groente en fruit; dit wordt niet voor niets geadviseerd in onze richtlijnen goede voeding! Wanneer je een lange tijd te weinig groente en fruit gebruikt, loop je risico een tekort aan gezonde vezels en bepaalde vitaminen te krijgen. Het is dus heel belangrijk uit te vinden op welke voedingsstoffen jij reageert zodat je alleen deze hoeft te vermijden, en niks anders!

Wanneer je twijfelt of je wel of niet bepaalde (gezonde) producten kunt verdragen is het van belang dit niet onnodig weg te laten! Het zou zomaar kunnen dat jij het bij het rechte eind hebt en bepaalde super gezonde producten niet jouw beste vriend zijn maar andere juist wel!

Door het volgen van een eliminatiedieet -een voorbeeld hiervan is het FODMAP arm dieet– kun jij achterhalen op welke voedingsmiddelen jij reageert; echt het proberen waard!