Wij waaien (niet) met alle winden mee…

Ben jij iemand die een scheet lekker laat waaien of vind jij het ongepast en schaam je je er een beetje voor? Beide natuurlijk helemaal goed! In Nederland wordt er toch nog erg lacherig en afkeurend gedaan over een scheet. Winderigheid (Flatulentie) kan in heftige vorm zelfs sociaal isolement en lichamelijke klachten tot gevolg hebben…

Vorig jaar volgde ik een nascholing over SIBO waar Orthomoleculair natuurdiëtist Marijke de Waal Malefijt vertelde over SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), het microbioom(bacteriën in de darm) en winderigheid. Dit laatste onderwerp lijken wij in Nederland nog veel te ‘luchtig’ op te pakken. Zeker op medisch gebied zou hier, volgens haar, serieuzer aandacht aan besteed mogen worden!

Iedereen laat toch wel eens een scheet(je)? Misschien doe je het niet in het bijzijn van vreemden maar wel als alleen je partner in de buurt is. De cijfers, resulterende uit een enquête onder lezers van GezondNU (1), laat het volgende zien:

  • 70% durft een scheetje te laten in bijzijn van de partner
  • 42% durft een scheetje te laten in bijzijn van de kinderen
  • 4% durft een scheetje te laten in bijzijn van vreemden

Petomanie; de kunst van de scheet

Een scheet kan stil zijn of heel luid, flink stinken of geheel ongemerkt voorbij trekken. Waarom is dat zo en waarom verschilt dit zo per persoon?

Marijke laat in een interview voor Natuurdietisten (2) het volgende weten : “Hoe rotter een wind ruikt, des te groter de problemen. Een rotte eierenlucht of ammoniaklucht wijst op een slechte eiwitvertering, vaak ten gevolg van een overschot aan dierlijk eiwit.” Darmbacteriën die van eiwitten leven, gaan extra groeien door deze overdaad en produceren rottingsmetabolieten die puur giftig zijn. Deze stoffen kunnen, buiten de winderigheid, aanvullende klachten geven, zoals een slechte adem, hoofdpijn en vermoeidheid.

Heb je zachte winden (glijwinden; vaak gecombineerd met drijvende ontlasting) kan dit duiden op een probleem in de vetvertering. Ruiken je winden naar rotte eieren kun je denken aan een eiwitverteringsprobleem en (zurige) knalwinden geven vaker een probleem in de koolhydraatvertering aan. De zure geur wordt door gisting veroorzaakt. Bij gisting komen alcoholische verbindingen vrij die de lever extra belasten.

Hartklachten?

“Van een geurloze wind word je niet ziek. Van stink- en knalwinden wel, vooral als die zich elke dag voordoen. Je krijgt onder andere een opgezwollen buik en de aanwezige lucht geeft opwaartse druk. Dit kan zelfs tot schijn-hartklachten leiden, zoals benauwdheid, hartkloppingen en hartritmestoornissen. Mensen met deze klachten gaan op een dag naar de cardioloog, omdat ze denken iets aan hun hart te hebben.” Schijn-hartklachten door onder meer gasvorming staan bekend als het Roemheld-syndroom.

Wat kunnen wij zelf doen aan gasvorming?

Marijke geeft aan dat winderigheid door het eten van gasvormende producten niet abnormaal is. Deze knalwinden horen bij deze producten en hoewel ze bij de een meer dan bij de ander manifesteren is er geen probleem. Denk hierbij aan Uien, bonen, erwten, prei en koolsoorten. Ook kun je gassen binnenkrijgen door het gebruik van veel koolzuurhoudende dranken(bier en frisdrank). Deze bubbeltjes moeten ook weer ergens naar buiten! Door een verkeerde manier van eten zoals alleen maar vloeibaar eten, veel praten tijdens het eten en lucht inslikken kun je ook last krijgen ven overmatig lucht in de darmen.

Een wind bestaan voor grotendeels uit reukloze gassen als stikstof, zuurstof, methaan, kooldioxide en waterstof. De onaangename geur van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid (1%) stinkende gassen, voornamelijk zwavelverbindingen (zwavelwaterstof, carbonylsulfide, koolstofsulfide, dimethylsufide)(3)

Per persoon kunnen de onderlinge verhoudingen van deze gassen sterk uiteenlopen.

Referenties: