Dermabase wil (veel) betere consumentenbescherming tegen misleidende cosmetica claims

Om de veiligheid van consumenten te borgen zou de Nederlandse overheid heldere regels moeten opstellen en strenger moeten toezien op naleving van de regels voor marketingclaims op cosmeticaproducten. Cosmeticafabrikanten moeten transparanter worden over de ingrediënten in hun producten. Dat stelt Dermabase, de onafhankelijke Nederlandse instelling die afgelopen jaren al duizenden producten met veilige en minder veilige ingrediënten opnam in een doorzoekbare database.

“Consumenten hebben recht op correcte en heldere productinformatie, om de beste en meest duurzame keuzes te kunnen maken voor hun eigen lichaam. Dat kan alleen met radicale transparantie en meer gerichte handhaving”, stelt oprichter Jacomijn Oerlemans van Dermabase.

Europese ‘sweep’

Recentelijk heeft de Europese Commissie samen met consumentenautoriteiten een eerste ‘sweep’ gepubliceerd van 344 twijfelachtige duurzaamheidsclaims die fabrikanten op onder meer cosmetica, kleding en apparaten zetten. Meer dan de helft (59%) van de duurzame claims bleek niet te staven. Vage termen zoals ‘bewust’, ‘milieuvriendelijk’, ‘duurzaam’ kwamen het meest voor. In Nederland beloofde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) inmiddels stappen tegen deze vormen van misleiding.

Blijvende schade van cosmetica

“Dermabase vindt naleving van de regels een eerste vereiste voor persoonlijke veiligheid, maar ook de regels zelf mogen extra worden aangescherpt”, stelt Oerlemans. “Want dagelijks smeren we ons in met producten die gemiddeld 186 verschillende ingrediënten bevatten, waarvan sommigen schadelijk kunnen uitpakken. Mensen zoals ik met een extra gevoelige huid, die op zoek gaan naar mildere en meer natuurlijke producten, kunnen door misleidende groene claims blijvende schade ondervinden. Ook zijn de meeste ingrediëntenlijsten op cosmetica voor consumenten onleesbaar en onbegrijpelijk.”

Over Dermabase

De bezorgde consument kan sinds vorig jaar bij Dermabase terecht om bekende irriterende ingrediënten in hun eigen cosmetica op te sporen. Deze onafhankelijke website is opgericht door Marieke Schutte en Jacomijn Oerlemans, die vonden dat de informatie op cosmetica wel wat transparanter kon. Zij hebben met hulp van wetenschappers inmiddels zo’n 4.700 cosmeticaproducten met duizenden ingrediënten ingedeeld op basis van veiligheid en huidvriendelijkheid. De website geeft gedetailleerde informatie over wat er in crèmes, zonbescherming, reiniging, gezichtsverzorging en huidverzorging zit. Zo kan iedereen de eigen huid in kaart brengen en de meest irriterende en allergene stoffen bewust vermijden.