Astma-matras toch goed

Rotterdam, 24 april. Het schrappen van allergeenvrije matrashoezen uit het verzekeringspakket gaat meer kosten dan de twee miljoen bezuiniging die het oplevert.
Dat zegt prof.dr. Onno van Schayck die aan de universiteit van Maastricht onderzoek doet naar het ontstaan en voorkomen van astma. Van Schayck: „Als je de preventie duurder maakt gaan meer mensen met astma naar de huisarts en de allergoloog en neemt waarschijnlijk het geneesmiddelengebruik toe.”

Het advies om de allergeenhoezen, ter voorkoming van huisstofmijtallergie, uit het verzekerde pakket te schrappen staat in het vorige week gepubliceerde Pakketadvies 2008 van het College van Zorgverzekeringen (CvZ). Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) moet over de adviezen besluiten. Van Schayck: „Het Nederlands Huisartsengenootschap, de longverpleegkundigen en het Astmafonds hebben tegen het schrappen van de matrashoezen geprotesteerd.” De allergeenvrije hoezen verhinderen dat de op de matrastijk levende huismijten allergische reacties veroorzaken. Het CVZ stelt echter kortaf dat ‘de toepassing van allergeenvrije en stofdichte hoezen voor de vermindering van de symptomen van rinitis of astma niet bewezen effectief is’.

Van Schayk: „Dat is waar, als je de matrashoezen als geïsoleerde maatregel onderzoekt. Bij mensen die alléén zo’n hoes gebruiken zie je niet minder astma-aanvallen. Maar er is inmiddels overtuigend aangetoond dat het voorkomen en verminderen van astma een multifactoriële aanpak vereist: het huis saneren zodat het goed schoon te houden is, het goed zelf behandelen met medicijnen, geen huisdieren nemen als er allergie tegen huisdieren is, niet roken in huis. En daar hoort die matrashoes bij. Je kunt niet één factor uit je multifactoriële aanpak weghalen, dat is aangetoond. Ik vind het onbegrijpelijk dat het CvZ complexe ziekten niet wat holistischer bekijkt.”