Thuisspirometrie is geen geschikte methode om de ernst van astma bij kinderen te monitoren of de diagnose te stellen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Alwin Brouwer. In Nederland wordt de methode al enige tijd niet meer standaard gebruikt. Maar internationale richtlijnen schrijven thuisspirometrie nog altijd voor. Het is tijd dat daarin verandering komt, zo blijkt. Ook nieuwe, digitale spirometers bieden geen uitkomst.
Ongeveer vier procent van de Nederlandse kinderen lijdt aan astma. De ziekte leidt tot overgevoeligheid voor o.m. huisstofmijt, huidschilfers en haren van (huis)dieren, boom- en graspollen, en sigarettenrook. Blootstelling aan deze prikkels veroorzaakt benauwdheid. Met behulp van leefregels en medicijnen zijn de klachten onder controle te houden. Maar voor kinderen en hun ouders is het moeilijk de ziekte goed te monitoren en op tijd de juiste actie te ondernemen.
Thuisspirometrie is een methode om de longfunctie te meten. Eerder werd al aangetoond dat het bijhouden van meetresultaten in “piekstroomdagboekjes” niet betrouwbaar genoeg is om astmaklachten te monitoren. Maar ook digitale spirometers, die de meetresultaten op een chip vastleggen, bieden nauwelijks houvast, zo toont Brouwer nu aan. De elektronische spirometer Koko Peak Pro levert betrouwbare meetresultaten en helpt daarmee de variatie in longfunctie in kaart te brengen. Maar een verminderde longfunctie wijst lang niet altijd op toenemende astmaklachten, en verbeterde longfunctie niet op afnemende astmaklachten. Het dagelijks monitoren van de luchtfunctie helpt dan ook niet om de klachten van kinderen met astma te verminderen. Ook kan de diagnose niet met behulp van thuisspirometrie alleen worden gesteld.
Alwin Brouwer (Groningen, 1975) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de Prinses Amalia Kinderafdeling van Isala Klinieken in Zwolle en het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt met behulp van een Educational Grant van AstraZeneca NL. Na zijn promotie rondt Brouwer zijn opleiding tot kinderarts af in het Beatrix Kinderziekenhuis Groningen van het UMCG.
Rijksuniversiteit Groningen
Usefulness of home spirometry in childhood asthma
Datum: 20 januari 2010
Promotie: dhr. A.F.J. Brouwer, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Usefulness of home spirometry in childhood asthma
Promotor(s): prof.dr. E.J. Duiverman, prof.dr. P.L.P. Brand
Faculteit: Medische Wetenschappen
Geschreven door Medical Facts
Lees meer:
- Astma-matras toch goed Rotterdam, 24 april. Het schrappen van allergeenvrije matrashoezen uit het...
- Hooikoortspil kan astma voorkomen De immuunbehandeling van kinderen met hooikoorts voorkomt dat zij op...
- Paracetamol speelt rol bij de toename astma De manier waarop astma de voorbije halve eeuw in alle...
- Verhoogde Kans op Astma door huishoudspray’s Schoonmaakmiddelen, meubelsprays, luchtverfrissers en haarlakken die verneveld worden door spuitbussen...
- Plastermaxx – De nieuwe pleister zonder lijm. Ik kwam laatst de pleisters tegen van Plastermaxx. Deze pleisters werken...