Cheesecake met hazelnoten en bessen

Genieten van de feestdagen is soms niet makkelijk met een voedselallergie of intolerantie. Geen nood! Met dit recept zet jij in een handomdraai een heerlijke cheesecake neer! 🍰✨Een perfecte afsluiter voor een geslaagd kerst-diner🎄🥂. Wedden dat je complimenten scoort? 

Cheesecake met hazelnoten en bessen

Cheesecake met hazelnoten en bessen

0.0 van 0 stemmen

Dit recept kan je maken zonder lupine, mosterd, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis en weekdieren. 

We gebruiken in dit recept melk, roomkaas, room en boter, dit kan je vervangen door een plantaardige variant zodat het ook koemelkvrij en lactosevrij is. 

Wil je geen gluten gebruiken? Neem dan glutenvrije havermout en vervang het speltmeel voor glutenvrij meel.

Gang: Dessert
Servings

10

servings
Prep time

30

minuten
Cooking time

1

hour 

Ingrediënten

  • 50 gr 50 boter, plus extra voor de springvorm

  • 225 gr 225 havermout

  • 100 gr 100 geroosterde hazelnoten

  • 250 gr 250 lichte basterdsuiker

  • 4 el 4 volle melk

  • 750 gr 750 volvette zachte kaas

  • 2 el 2 speltmeel

  • 1 tl 1 vanille aroma siroop

  • 5 5 eieren

  • 200 ml 200 zure room

  • 1 el 1 hazelnootpasta (optioneel)

  • 2 tl 2 maizena

  • 3 el 3 basterdsuiker

  • 100 gr 100 gedroogde blauwe bessen

Bereiding

  • Voorbereiding
  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Kook een ruime hoeveelheid water in de waterkoker voor de au bain-marie schaal.
  • Vet een springvorm met een diameter van 18 centimeter in met boter, bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en de buitenkant van de vorm met aluminiumfolie. Zorg ervoor dat er geen gaten zijn waar water naar binnen kan sijpelen.
  • Zet een grote ovenschaal klaar waar de springvorm in past (hierin wordt de taart au bain-marie gebakken).
  • Bereiding
  • Doe de havermout en 50 gr hazelnoten in een keukenmachine en maal tot fijne kruimels. Voeg de boter en 2 eieren toe en pulseer tot alles goed gemengd is.
  • Doe de kruimels in het bakblik en druk ze met een lepel in de bodem.
  • Bak de taartbodem voor 15 min en laat daarna 10 minuten afkoelen.
  • Verwarm de bessen en de melk samen in een pan op laag vuur tot de suiker is opgelost en laat vervolgens afkoelen.
  • Klop de zachte kaas, bloem, vanille en 3 eieren samen in een kom tot een gladde massa. Roer de zure room en het afgekoelde suikermengsel erdoor tot alles goed gemengd is.
  • Giet het in het taartblik en doe het voorzichtig in het waterbad.
  • Bak de cheesecake in 1 uur gaar.
  • Doe de maïzena, de kristalsuiker en de helft van de bessen in een pan op hoog vuur en kook 3-4 minuten. Gooi de resterende bessen erbij, verwarm door, haal van het vuur en laat afkoelen tot je klaar bent om te serveren. Hak de overige noten grof en rooster ze in een koekenpan.
  • Haal voor het serveren de cheesecake voorzichtig uit de vorm, verwijder het bakpapier en plaats hem op een taartplateau.
  • Werk af met de bessen en hazelnoten

Tips

  • Je kunt de cheesecake ook in muffinvormpjes maken, dan krijg je éénpersoons porties. Heel handig, ook om in te vriezen voor als je onverwacht bezoek krijgt!