Heeft mijn baby een allergie?

Veel ouders zitten met de vraag of  hun baby een allergie heeft of niet. Het is goed om te beseffen dat het grootste deel van de klachten niet wordt veroorzaakt door een allergie maar door andere factoren zoals: genetische aanleg, droge of beschadigde huid, infecties, warmte en/of kou.
Allergie is een ingewikkeld probleem, om het goed te begrijpen is begrip nodig van de belangrijkste termen in de allergie.

Een allergie is een reactie van het afweersysteem op ongevaarlijke stoffen. Hierbij reageert het lichaam op gewone stoffen alsof dit ziektekiemen zijn. De onterechte afweerreactie uit zich in allergische klachten.

Allergenen

Stoffen die een onterechte afweerreactie veroorzaken, noemt men allergenen. Veel voorkomende allergenen zijn:
• Luchtwegallergenen (uitwerpselen van mijten, pollen van bomen en planten, huidschilfers van huisdieren) 
• Voedingsmiddelen (koemelk, kippenei, vis, soja, pinda en noten)
• Geneesmiddelen (o.a. penicilline)
• Insectengif (bijen en wespen)
• Allergenen die contact maken met de huid (metalen, conserveringsmiddelen in cosmetica, rubber)

Kenmerken

De verschijnselen die horen bij een allergie zijn afhankelijk van het type allergeen en de plaats waar het allergeen het eerst contact maakt met het lichaam (luchtwegen, huid of darmen). Baby’s met een voedselallergie kunnen last hebben van krampjes, verstopping, diarree of kolieken. Daardoor zullen ze vaker huilen en zijn ze moeilijker te troosten. Ook spugen deze kindjes vaker en meer dan andere. Vooral wanneer je merkt dat je kindje heftiger protesteert na een voeding dan hij eerder heeft gedaan, is het mogelijk dat hij een voedselallergie heeft ontwikkeld.

Wat te doen?

Als je kindje een aantal klachten heeft die kunnen wijzen op een allergie, is het verstandig om contact op te nemen met je arts bij het consultatiebureau of je huisarts. Er kan met behulp van allergietesten en bloedonderzoek gekeken worden of er inderdaad sprake is van een allergie. Meestal is de arts geen voorstander van zulke bloedonderzoeken onder de leeftijd van een jaar, maar sta erop, de testen zijn tegenwoordig super-betrouwbaar!

Diëtist

Vraag bij aanhoudende twijfel een verwijzing naar een diëtist. Een aantal diëtisten hebben zich gespecialiseerd in voedselallergie, kijk daarvoor eens op www.AllergieDietist.nl. Jullie kunnen dan samen op een verantwoorde manier kijken of het echt een allergie is en hoe je hiermee om kunt gaan!

Mijn kind heeft een allergie, wat nu?

Wanneer bij je kindje een allergie wordt vastgesteld is het advies veelal eenvoudig: vermijd voortaan het bewuste allergeen. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Een allergie voor bijvoorbeeld garnalen is overzichtelijk, omdat het aantal producten waar garnalen in verwerkt zijn beperkt is. Voor pinda en ei ligt dat alweer heel anders: deze producten zijn in heel veel producten verwerkt, ook in producten waarvan je dat op het eerste gezicht niet verwacht zoals koekjes, pasta, kant-en-klaar sausjes etc. Het samenstellen van de dagelijkse maaltijden wordt dan een stuk moeilijker en begeleiding van een diëtist is dan zeker gewenst. Gelukkig worden de meeste allergenen tegenwoordig vermeld op het etiket bij de ingrediëntenlijst: lees deze dus goed!

 Geschreven door Renate Bennink