Wat kunt u zelf doen als u denkt dat uw baby een koemelkallergie heeft?
Uw baby heeft meerdere van de volgende klachten:
Huid: eczeem, jeuk, uitslag, galbulten, oedeem
Luchtwegen: astma, bronchitis, neus- of oogklachten
Maagdarmstelsel: buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, verstopping
Overig: weigeren van fles- of borstvoeding, veel huilen, groeivertraging, gedragsklachten
En nu denkt u dat uw baby koemelkallergie heeft…
Eerst wat uitleg: Koemelkallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem in het lichaam. Het lichaam maakt specifieke antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten die in de koemelk voorkomen. Veel baby’s hebben hier last van, omdat de koemelkeiwitten nog niet goed afgebroken worden en gemakkelijker in het bloed terecht komen. Dit komt doordat de darmpjes van baby’s nog niet volgroeid zijn. Van alle baby’s die geboren worden ontwikkeld 2-6% een koemelkallergie, dus de kans is reëel dat ook uw baby er last van heeft.
Wat kunt u nu zelf doen?
Geeft u borstvoeding?
Blijf dit dan vooral doen! Borstvoeding is goed voor uw kindje, omdat het afweerstoffen bevat die de baby bescherming bieden tegen ziekteverwekkers, en het afweersysteem en maagdarmkanaal helpen ontwikkelen.
U dient zelf koemelkvrij te gaan eten en drinken. Zo kunnen er geen koemelkeiwitten in het bloed van uw baby komen. Laat voor 2 weken alle melkproducten staan. Denk hierbij niet alleen aan vla, yoghurt, chocolademelk, room en kwark, maar ook aan verborgen koemelkbronnen zoals snacks, koekjes, sauzen. Termen die duiden op de aanwezigheid van koemelk in een product zijn: lactose, melksuiker, wei(poeder), caseïne, caseïnaat, melkbestanddelen, melkpoeder, melkeiwit, melkzout, melkzuur, melkvet. Een vervanger voor melkproducten is rijstemelk. Gebruik geen sojamelk of geitenmelk, omdat dit sterke allergenen zijn, waardoor uw baby een grote kans heeft hier allergisch op te reageren.
In die twee weken zouden de klachten van uw baby moeten verminderen. Is dit niet het geval, dan is een koemelkallergie niet erg waarschijnlijk. U kunt dan nog proberen een ander bekend allergeen ook twee weken uit uw eigen voeding weg te laten, namelijk kippenei. Merkt u echter nog steeds geen vermindering van de klachten, blijf dan niet tobben, maar zoek contact met een arts. Als de klachten wel verminderen lijkt het zo dat het dieet werkt. Houd dit dan vol zolang u borstvoeding geeft. Wanneer u begint met de bijvoeding, kunt u voorzichtig weer koemelk introduceren. Als uw kind hierop weer allergisch reageert, dient u contact te zoeken met een allergoloog en diëtiste. Zij kunnen u helpen met het maken van een opbouwschema voor de bijvoeding, zodat uw baby zo min mogelijk kans op klachten heeft.
Geeft u flesvoeding?
Dan is het noodzakelijk om over te gaan op hypoallergene zuigelingenvoeding. In hypoallergene zuigelingenvoeding zijn de koemelkeiwitten in zo’n kleine stukjes geknipt dat het afweersysteem ze niet herkend, en er ook geen klachten optreden. Geiten- of sojamelk zijn geen alternatief voor koemelk, vanwege de grote kans op allergische klachten hiervoor. Geef minimaal vier weken hypoallergene zuigelingenvoeding, en kijk of het effect heeft. Zijn de klachten van uw baby vermindert, dan dient u koemelk korte tijd opnieuw te geven. Als de klachten daardoor terugkomen, is het duidelijk dat uw kind een koemelkallergie heeft.
Bent u begonnen met bijvoeding?
Dan kunnen de klachten verschillende oorzaken hebben. Neem contact op met een arts en diëtiste om u te helpen uit te zoeken waar de klachten van uw baby vandaan komen.
Geschreven door Allergieplatform
Lees meer:
- Heb ik koemelkallergie of lactose intolerantie? Wellicht herken jij je in dit verhaal: je bent bij...
- Zuigelingenvoeding op basis van soja even goed voor baby’s als zuigelingenvoeding op basis van koemelk Internationale Groep van kinderartsen bevestigt volledige normale groei en ontwikkeling...
- Heeft mijn baby een allergie? Veel ouders zitten met de vraag of hun baby een...
- A2 melk bij koemelkallergie en lactose overgevoeligheid Heb je een lactose intolerantie of koemelkallergie en je hoop...
- Heeft iedereen kans op een allergie? Baby’s met ouders die beide niet allergisch zijn hebben een...