Herken jij dit: je bent aan het shoppen en hebt net met je vergrootglas alle ingrediënten op een artikel doorgespit -YES, dit lekkers kun jij eten!- dan valt je oog opeens op het prijskaartje en twijfel je toch even voor je het in je mandje gooit… Nou ja, wellicht is dit wat overdreven maar er zit denk ik een kern van waarheid in. Producten “vrij van…” zijn soms wat duurder dan de reguliere producten. Dat vond onze vriend de belastingdienst blijkbaar niet eerlijk! Vandaar een tegemoetkoming!
Wanneer je een allergie of een voedselintolerantie hebt en daar een dieet voor volgt zoals een koemelk- of kippeneivrij dieet of het FODMAP arm dieet bij PDS komt de belastingdienst je soms tegemoet in de kosten. Je mag de periode dat je het dieet volgt aftrekken van je inkomsten. Maar… je krijgt niet zomaar het gehele bedrag uitgekeerd. Per dieet staat een bedrag aangegeven maar dit moet je wel delen door de periode dat je het dieet dat belastingjaar hebt gevolgd. Ben je dus in juni 2019 gestart, dan is dat een half jaar in 2019; en dus de helft van het, door de belastingdienst aangegeven, bedrag!
Wat je nodig hebt is een formulier met handtekening van je behandelaar; bijvoorbeeld diëtist of huisarts. Wij (AllergiePlatform) kunnen het formulier, omdat we online begeleiden, helaas niet invullen en ondertekenen voor je! Het formulier en de hoogte van de aftrekposten staan op de site van de belastingdienst. Hoeveel je daadwerkelijk terugkrijgt is afhankelijk van je ingekomen, spaargeld en andere aftrekposten.
Als je de verklaring niet kunt tonen wanneer de belastingdienst hiernaar vraagt (bijv. wanneer je op eigen beweging een dieet volgt wat medisch niet noodzakelijk is en je dus geen handtekening van arts of diëtist hebt) en toch hebt ingevuld dat je het dieet volgt, pleeg je officieel fraude. De wet schrijft voor dat je deze verklaring moet hebben. Lees altijd eerst de voorwaarden en zie voor overige informatie de site van de belastingdienst.
Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker… of zoiets 😉
Lees meer:
- Fructose-intolerantie, wat is dat nu precies? Fructose is beter bekend als fruitsuiker/vruchtensuiker. Dit wordt in de...
- REDUCE 3. Het FODMAP-dieet Heb je PDS dan werken je darmen niet helemaal zoals...
- Glutenvrij en FODMAP arm van Schär We krijgen veel vragen over welke glutenvrije producten van Schär...
- Snoep gezond, eet een appel? Ben jij bewust met gezonde voeding bezig? Kies je voor...
- Lekker praktisch te werk! Laten we eerlijk zijn, soms is het best een zoektocht...