Wat kunt u zelf doen als u denkt dat u een glutenallergie heeft?
U heeft meerdere van de volgende klachten:
Chronische diarree, verstopping, weinig eetlust, overgeven, ondergewicht, depressieve gevoelens en lusteloosheid.
En nu denkt u dat u een glutenallergie heeft…
Laten we eerst een misverstand uit de wereld helpen: het is niet mogelijk een glutenallergie te hebben. Wel kunt u allergisch zijn voor tarwe, of intolerant zijn voor gluten. Dit laatste is een ziekte die coeliakie heet.
Wat moet u nu doen?
Wanneer u denkt dat u intolerant bent voor gluten, krijgt u klachten na het eten van tarwe, spelt, kamut, gerst, rogge en haver.
Ga nu niet op een glutenvrij dieet! Als u dat wel doet is later in het ziekenhuis niet vast te stellen of u inderdaad coeliakie heeft.
Wel kan het raadzaam zijn om een voedingsdagboekje bij te houden, waarin u opschrijft wat u eet en wanneer u klachten krijgt. Houd dit een paar weken vol en neem het boekje dan mee naar de huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar het ziekenhuis waar een bloedonderzoek gedaan wordt en een darmbiopt afgenomen wordt. Hieruit kan de arts opmaken of u coeliakie heeft. Als dit uit de biopt blijkt, krijgt u een glutenvrij dieet voorgeschreven. Dit moet u de rest van uw leven volgen. U kunt de hulp inschakelen van een dietiste om beter met het dieet om te leren gaan.
Wanneer u denkt dat u allergisch bent voor tarwe, kunt u wel zelf iets doen. Laat alle producten die tarwe bevatten twee weken uit uw voeding weg. Denk hierbij niet alleen aan brood, pannenkoeken, koekjes en pasta, maar ook aan verborgen tarwebronnen zoals salades, sauzen, soep, snoep en snacks. Aanduidingen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van tarwe zijn: tarwemeel, meel, tarwebloem, bloem, griesmeel, zemelen, bindmiddel en paneermiddel.
Als u na deze twee weken merkt dat de klachten afgenomen zijn, is een tarwe-allergie waarschijnlijk. Om dit te bevestigen kunt u kleine hoeveelheden tarwe herintroduceren in het eetpatroon. Begin bijvoorbeeld met een klein hapje brood. Als dit goed gaat kunt u steeds een grotere portie nemen. Als de klachten terugkeren is de kans groot dat u inderdaad een tarwe-allergie heeft.
U kunt ook naar de huisarts gaan en om een allergie-test vragen. Bedenk daarbij wel dat dit bloedonderzoek niet 100% betrouwbaar is. De test kan een positieve uitslag geven terwijl u geen allergie heeft, of een negatieve uitslag geven terwijl u wel allergische klachten heeft.
Lees meer:
- Veilig gluten voor mensen met allergie WAGENINGEN – Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)...
- Coeliakiemaand – mei 2016 De maand mei staat in het teken van coeliakie. Met...
- Tarwe, tarwezetmeel, zetmeel, of gemodificeerd zetmeel. Tarwe, tarwezetmeel, zetmeel, of gemodificeerd zetmeel. Het zijn allemaal benamingen...
- Dextrose? Dat eet ik noooit! Dextrose, maar ook glucosestroop en maltodextrine zijn zogenoemde zetmeelhydrolysaten en...
- Ontmoet Lisanne Bosch, glutenvrijedietist Lisanne Bosch is de glutenvrije diëtist en eet zelf al jaren glutenvrij...