Zo graag willen mensen niet van hun maagzuurremmers af…

Je krijgt maagzuurremmers omdat je maag- of darmklachten hebt, medicijnen slikt of omdat je een maagzweer of maagkanker hebt gehad. En dan, na een tijdje denk je, ik ben er klaar mee en stop je met het innemen van die capsules. Of de dokter zegt dat je het niet meer nodig hebt. Oke, pot gaat terug naar de apotheek en klaar is Kees. Door met je het normale leven. Niet het verstandigste besluit dat je ooit hebt genomen. Waarom? Dat vertel ik je graag…

Je bent gestopt. Het gaat op zich prima. Maar na een paar dagen, soms al eerder, krijg je klachten; te veel maagzuur, oprispingen, boeren, opgeblazen maag en je ontlasting is ook niet meer wat het geweest was. Zie je wel: die maagzuurremmers heb ik echt nodig, denk je dan! En je neemt ze weer braaf in. Het proces wat in je maag plaatsvind heeft een naam: het rebound effect.

Rebound effect bij maagzuurremmers

Het rebound effect is een bekend fenomeen bij veel mensen met maagproblemen. Van de 2,3 miljoen mensen die maagzuurremmers al langere periode slikken zijn er heel veel die al een keer zelf gestopt – en weer begonnen zijn met slikken. Doordat je maagzuurremmers hebt gebruikt zijn bepaalde functies van je maag lui geworden en is de communicatie in je maag anders geworden. Zo kan het zijn dat je zelf minder maagzuur aanmaakt (of dat je maagzuur minder sterk is). Die punten moet je eerst aanpakken omdat je anders alle bovengenoemde klachten dubbel en dwars terug krijgt. Het leuke is, dat aanpakken kan gewoon met gezonde voedingsmiddelen! Door tijdelijk op te letten wat je eet,  stap voor stap te starten met afbouwen van de medicijnen en stap voor stap je normale voedingspatroon weer op te pakken is de kans veel groter dat je geen last zult hebben van het rebound effect!

Wanneer moet je maagzuurremmers wel gebruiken?

Overleg altijd met je arts of je de maagzuurremmers zoals Omeprazol en Pantoprazol echt nodig hebt. Bij bepaalde medicijnen en aandoeningen heb je ze echt nodig om je maag en vertering gezond te houden. Zeker als je regelmatig maagzweren of maagkanker hebt gehad is stoppen geen verstandige keuze.

Wil je hulp bij het afbouwen van maagzuurremmers?

Een gespecialiseerde diëtist kan je helpen gedurende dit proces. Wil je liever zelf aan de slag met online ondersteuning? Kijk dan eens bij ons online programma. Het programma om maagzuurremmers af te bouwen zonder het rebound effect wordt vaak 100% vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. Het programma bestaat uit een serie videolessen met informatie en tips over je maag en spijsvertering en kan je volgen op jouw tempo. Bovendien ontvang je heerlijke weekmenu’s en recepten.