Risico’s door onnodige maagzuurremmers: ‘Idioot dat drie miljoen Nederlanders die slikken’

Gelezen op AD.nl:

Zo’n 2,8 miljoen Nederlanders met maagklachten slikken sterke maagzuurremmers op recept, maar die worden veel te vaak onterecht voorgeschreven. Mensen die langdurig maagzuurremmers slikken, lopen bijvoorbeeld meer kans op infecties en botbreuken.

Dat constateert Zorginstituut Nederland na uitgebreid onderzoek. Jaarlijks komen zo’n 800.000 mensen bij de huisarts met maagklachten. Meestal zijn die relatief onschuldig en kunnen ze met leefstijladviezen van de huisarts worden verholpen. Pas als dat niet werkt, behoren huisartsen medicatie voor te schrijven. Volgens de richtlijn moet dan worden gestart met milde maagzuurremmers, maar vermoedelijk start een groot deel van de patiënten al direct met de sterkste variant.

Bijna 3 miljoen

Experts zijn onthutst over het grote aantal Nederlanders dat sterke maagzuurremmers op recept blijkt te slikken. Lid van de raad van bestuur van Zorginstituut Tiana van Grinsven: ,,2,8 miljoen mensen die zware maagzuurremmers slikken, daar schrik je gewoon van.’’ Zij krijgt bijval van huisarts en hoogleraar huisartsgeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Mattijs Numans. ,,Het is idioot dat zo’n 3 miljoen mensen zulke middelen gebruiken.’’

Veel patiënten nemen de middelen langdurig, wat tot gezondheidsrisico’s leidt. ,,Het slikken van die zware maagzuurremmers had zogenaamd geen nadelen, maar dat blijkt wel zo te zijn’’, aldus de huisarts. Doordat die middelen maagzuur remmen, wordt kalk bijvoorbeeld minder goed opgenomen en is er een grotere kans op botbreuken. Ook kunnen er vitaminetekorten en nierschade ontstaan.

Zie er maar weer vanaf te komen want er treedt een zekere mate van verslaving op

Mattijs Numans

Volgens de hoogleraar wilde ‘de farmaceutische industrie wel erg graag maagzuurremmers verkopen’. ,,Door MDL-artsen en huisartsen is gewoon veel te veel voorgeschreven, ook voor niet zulke harde indicaties. En zie er maar weer vanaf te komen want er treedt een zekere mate van verslaving op.’’ Minder zware middelen zouden ook al kunnen helpen, bepleit Zorginstituut Nederland.

Onnodige zorg

Patiëntenorganisaties de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging, de Maag Lever Darm Stichting en Zorgverzekeraars Nederland hebben samen met acht beroepsgroepen van zorgverleners aan het onderzoek meegewerkt en verbeterafspraken gemaakt. Zo moet er betere voorlichting komen en moeten leefstijladviezen mensen helpen bij maagklachten. Ook zullen richtlijnen worden aangepast en moet er betere samenwerking komen met apothekers.

Uit het rapport – dat vandaag uitkomt – blijkt ook dat een aanzienlijk deel van de mensen met maagklachten onnodig een kijkonderzoek van de maag krijgt. Het terugdringen van onder meer overbehandeling bij maagklachten kan volgens Zorginstituut Nederland een besparing van 19 miljoen euro per jaar opleveren.

Wil jij van je maagzuurremmers af?

De gespecialiseerde diëtist Marieke Lebbink heeft een online programma ontwikkeld wat vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering om op een gezonde manier van je maagzuurremmers af te komen. Kijk voor meer informatie en aanmelden: https://www.happylivingacademy.com/courses/afbouw-maagzuurremmers