De nadelen van maagzuurremmers

Heb jij ook maagzuurremmers voorgeschreven gekregen zoals omeprazol, een protonpompremmer? Misschien omdat je een maagverkleining hebt gehad, andere medicijnen die je moet slikken, omdat de dokter denkt dat je overtollig maagzuur hebt of om wat voor reden dan ook. Het is goed om te bedenken dat het slikken van maagzuurremmers ook voor darmklachten kan zorgen! Als je echt te veel maagzuur hebt, of je hebt ze nodig vanwege andere medicijnen die je gebruikt moet je er zeker niet zo maar mee stoppen. Als je elke keer maagzuur terug naar boven krijgt kan het je slokdarm aantasten, blijf er dus niet mee lopen.

Maar bedenk wel… de vertering van je eten start in je mond. Door te kauwen en het mengen van je voeding met speeksel begint het verwerken van je voeding en de opname van voedingsstoffen. Via je slokdarm, een dom orgaan die enkel je voeding doorgeeft, komt de voeding in je maag. Het maagzuur gaat verder met het verwerkingsproces.
Wanneer je maagzuur neutraal gemaakt is door de protonpomremmers wordt het verteringsproces wel wat lastiger. Je voeding komt dan minder afgebroken in je darmen terecht, dat kan weer voor klachten zorgen.

Let wel, KAN. Het moet niet!

Hoe weet je nu of je genoeg maagzuur hebt?

Dat kan je met een eenvoudig testje achterhalen, gewoon thuis. Je hoeft er niet voor naar de dokter, alleen naar de drogist of apotheek.

  • Koop een pakje baking soda (zuiveringszout).
  • Doe 1 of 2 theelepels in een glas water en meng het goed.
  • Drink het glas helemaal op.

Wanneer je binnen 5 á 10 minuten begint te boeren heb je genoeg maagzuur! Moet je geen boertjes laten? Dan heb je onvoldoende maagzuur. Dat kan lijden tot problemen met je spijsvertering, ga dan even langs bij je dokter.

Leefstijltips bij maag(zuur) problemen

Ook bij maagklachten is het verbeteren van je leefstijl erg belangrijk. Marieke schreef daar al eerder een blog over.