Spasmolytica zijn geneesmiddelen die een verslappende werking hebben op de spieren van het maagdarmkanaal. Bij PDS kan er sprake zijn van teveel spanning en krampen van de spieren in de darmen. Spasmolytica kunnen deze spanning en krampen verminderen. Er zijn meerdere soorten spasmolytica, zoals Buscopan (butylscopolamine) en Duspatal (mebeverine). De werking van spasmolytica berust op het remmen van de invloed van de bij PDS overactieve zenuwvezels (viscerale hypersensibiliteit) op de (gladde) spieren in de darm. Spasmolytica kunnen de receptor van de spier voor de werkzame stof uit de zenuw blokkeren. De spier kan dan niet meer samentrekken en ontspant, waardoor de pijn minder wordt. Omdat deze blokkering meteen tot stand komt nadat het spasmolyticum is ingenomen, kan de werking snel (binnen één uur) effectief zijn.
Wat doet het?
Spasmolytica zijn typisch symptomatische middelen. Dat wil zeggen dat ze de symptomen, dus de klachten, onderdrukken, maar niets veranderen aan de oorzaak van PDS. Behandeling van PDS met spasmolytica wordt vooral door de huisartsen veel toegepast.
Het bekendste spasmolytica middel is Duspatal (mebeverine). Het middel heeft een zogeheten retard vorm, wat betekent dat het langzaam in de darm wordt afgegeven, vertraagd in het lichaam wordt opgenomen en pas na enige uren werkt. De gebruikelijke dosering hiervan is twee tabletten retard per dag. Het andere vaak toegepaste middel is Buscopan (butylscopolamine). Dit middel wordt direct opgenomen in de bloedbaan en kan dus bij een pijnaanval sneller werken. De dosering hiervan is maximaal drie maal daags twee tabletten van 10 mg.
Moet ik dit altijd nemen?
Spasmolytica hoeft u niet in te nemen als u geen pijn hebt. U kunt ze, met over het algemeen snel effect, nemen wanneer u een aanval krijgt. Het is goed om te weten dat de spasmolytica niet altijd in staat zijn om de pijn voldoende te bestrijden. Voor sommige mensen is het zeer effectief terwijl andere mensen er weinig of geen baat bij hebben. Dit verschilt van persoon tot persoon. Dit geldt overigens voor vrijwel alle middelen die bij PDS gebruikt kunnen worden. Het laat zich van te voren moeilijk voorspellen of een middel werkt of niet. Of het middel wel of niet werkt bij u, kunt u het beste zelf gaan testen.
Het is goed mogelijk dat de behandeling met spasmolytica succesvol blijkt te zijn, maar dat er nog wel klachten overblijven. In een latere fase (na afsluiting van dit project) kunnen meerdere behandelingen met elkaar gecombineerd worden. Daarnaast is het helaas ook zo dat niet altijd alle PDS klachten kunnen worden opgelost.
Heb jij een prikkelbare darm en wil jij stap-voor-stap leren hiermee om te gaan met betrouwbare informatie om jou te helpen? Het FODMAP dieet is een bewezen methode om te achterhalen welke voeding jou klachten veroorzaakt. Vraag jouw arts of diëtist om meer informatie en meld je voor informatie nu aan voor de nieuwsbrief.
{a1344ar30362}
Lees meer:
- REDUCE 7. Pepermuntolie Pepermuntolie is een vluchtige olie die wordt gewonnen uit de...
- REDUCE 11. Iberogast Iberogast gebruikt negen geneeskrachtige kruiden om natuurlijk en effectief verlichting...
- REDUCE 3. Het FODMAP-dieet Heb je PDS dan werken je darmen niet helemaal zoals...
- REDUCE 6. Antibiotica Onze microbiota, de bacteriën in onze darm, zorgen voor een...
- REDUCE 9. Amitryptiline In dit 9e, en het volgende, REDUCE bericht lichten wij...