Boekje over e-nummers: ‘Wat zit er in uw eten’ bevat veel onjuistheden.
De inhoud bevat helaas erg veel fouten m.n. onze natuurlijke additieven (e-nummers) krijgen in dit boekje regelmatig ‘rood’ wat betekent niet gebruiken of ‘oranje’ = additief waarover tegenstrijdige wetenschappelijke analyses bestaan, dus oppassen en vrouwen die zwanger willen worden of al zijn moeten deze vermijden. Groen betekent tot op heden onschuldig.
Dit boekje van uitgeverij Bouillon zorgt voor erg veel verwarring en roept veel vragen op bij zowel consumenten als winkeliers. Veel bedrijven en winkels worden er nog bijna dagelijks mee geconfronteerd. Consumenten kopen het boekje soms in de natuurvoedingswinkel en komen een tijdje later met verschillende producten terug want er zitten ‘giftige’ stoffen in. De uitgeverij zegt: “Het is puur vertaald uit het Frans en de uitgeverij is zelf niet deskundig”.
Een aantal voorbeelden van natuurlijke stoffen in rood en oranje.
Rood: benzoëzuur (komt in veel vruchten voor), nitraat (komt in veel groenten voor), gelatine, cellulose (= voedingsvezel van onder andere granen), mono- en diglyceriden uit spijsvetten (vetten in onze voeding zijn meestal triglyceriden, maar in ons maagdarmkanaal worden hier di- en monoglyceriden van gemaakt), zoutzuur (klinkt erg, maar het is een belangrijk onderdeel van ons maagsap), glutaminezuur (van ons voedseleiwit is 20% glutaminezuur), xylitol (natuurlijk zoetmiddel met tandvriendelijke eigenschappen).
Oranje: caramel (gebrande suiker), caroteen (pro-vitamins A, o.a. in wortels), lycopeen (carotenoïde uit tomaten), azijnzuur, melkzuur, propionzuur, appelzuur, ascorbinezuur (vitamine C), fosforzuur, agar-agar, carrageen (zit in zeewier), johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, arabische gom, xanthaangom, glycerol (natuurlijk onderdeel van alle vetten).
Stoffen, die in veel biologische natuurvoedingsproducten voor, erin verwerkt zijn of worden zelfs los verkocht!
E621 smaakversterker
Extra hoofdstukken gaan over de ‘giftigheid’ van aspartaam en mononatriumglutamaat (E621, vetsin, smaakversterker). Over E621 staat letterlijk: “De volgende namen verbergen altijd E621: plantaardige gehydrogeneerde (is geharde) oliën en vetten, gelatine, toegevoegde gist, gistextract en sommige maïsoliën. Namen die bedoeld zijn om E621 te verbergen zijn: moutextracten, bouillons, natuurlijke aroma’s, eiwitten uit tarwe, maltodextrine, sojasaus, gefermenteerde producten, citroenzuur, maïssiroop, caramel.” Dit stuk over E621 klopt echt niet en vooral de warwarring met gist is groot! Gist is wat anders dan E621! En de andere genoemde stoffen zijn ook geen mononatriumglutaminaat.
Wat is gist?
Gisten komen overal voor in de natuur, vooral op planten en vruchten komen vele soorten voor. Fruit dat op de grond valt, bederft dan ook vaak door gisten, waarbij ook alcohol ontstaat. Gistsoorten worden al eeuwen gebruikt bij de bereiding van bier en het rijzen van brood. Gist is een levend, eencellig micro-organisme. De cellen zijn erg klein, 1 gram bakkersgist bevat ongeveer 10 miljard cellen. Er bestaan verschillende soorten gist, elk met hun eigen genetische informatie en karakteristieken.
In het laboratorium wordt de zuivere gistcultuur geënt in een steriel en gunstig groeimedium. De grondstof waar de gist op groeit is melase (het mineraalrijke bijproduct van riet- of bietsuiker). Gisten hebben suikers nodig om te groeien. Uit suiker maken ze alcohol, koolzuurgas (de term vergisten komt hier vandaan), en dat zijn dan ook de belangrijkste eigenschappen van gisten voor levensmiddelen. Ook maken ze aangename geur- en smaakstoffen, die belangrijk zijn voor het eindproduct. Na voldoende groei komt de cultuur in de productieafdeling waar zij stelselmatig wordt doorgeënt in steeds grotere volumes (in steriele tanks tot 100.000 liter). De vorming van nieuwe gistcellen kan alleen gebeuren bij het doorborrelen van massa’s steriele zuurstof door de melasseoplossing. Dit fermentatieproces wordt minutieus gestuurd door controle van computers, temperatuur, pH, lucht- en melasse-toevoer. Na de fermentatie wordt de gist centrifugaal afgescheiden van het wort en onmiddelijk gekoeld. Deze ´gistcreme´ wordt opgeslagen in gekoelde buffertanks.
Om gist langer houdbaar te maken wordt de gist vaak gedroogd. Dit droogproces wordt zo gestuurd dat de gist zijn hoge activiteit behoudt en snel weer vocht opneemt bij het mengen met meel en water. De hoeveelheid van 10 gram gedroogde gist heeft dezelfde werking als ongeveer 30 gram verse gist.
Wat is gistextract?
Gist bestaat in gedroogde vorm voor de helft uit eiwit. Via een speciaal procedé kan uit verse gist een product worden gemaakt met een bouillonsmaak. Hierdoor kan gist worden gebruikt dat overblijft bij de bierbereiding of gekweekte gist. In de cellen van verse gist zitten enzymen, die de gisteiwitten kunnen afbreken tot aminozuren. Eerst wordt de wand van de gistcellen vernietigd. Hierdoor komen de enzymen en eiwitten vrij en begint het natuurlijke afbraakproces van de eiwitten in aminozuren. Dit proces wordt autolyse genoemd.
Consumenten zullen ten onrechte veel (biologische) producten uit de natuurvoedingswinkel niet meer aanschaffen en dat is toch niet de bedoeling.
Henny de Lint, diëtiste en natuurvoedingsdeskundige
Er zijn talloze artikelen te vinden die het tegendeel beweren van wat hier staat over bijv. Gistextract. Ook artikelen van natuurvoedingsdeskundigen. Logisch dat mensen in verwarring raken! Wie heeft er nu gelijk?
Ik denk zelf dat Henny de Lint echt een topper is in haar vak, vandaar dat we dit stuk hebben geplaatst. Wij hebben onlangs een onderzoek uitgevoerd naar de claims van beide ‘kampen’, met een grondige literatuur studie. Deze worden naar verwachting dit voorjaar nog gepubliceerd… Zodra het uit is posten we het hier!
Ik werk momenteel aan een artikel over E-nummers, voor een Belgisch kwaliteitsblad. Ik las in 2 instanties dat het allergieplatform wat zou publiceren: een onderzoek naar de claims en een boek over E-nummers. Wanneer kunnen we die effectief verwachten? Bedankt
Dank voor uw interesse in ons boek!
We leggen op dit moment de laatste hand aan de vormgeving, dan volgt er nog een correctieronde en dan gaat het boek naar de drukker.
Beste, ik ben ook zeer geïnteresseerd in dit boek over E-nummers en evt. allergie-veroorzakende stoffen die hierin terug te vinden zijn. Komt er ook een lijst in met verbeterde/geupdatete informatie over deze E-nummers en hun schadelijkheid? Zal dit ook a.d.h.v. kleurtjes en alfabetische lijsten gebeuren? Dit zou enorm handig zijn, zeker als vervanging van het pocketboekje ‘Wat zit er in uw eten?’ zodat ik niet meer sceptisch hoef te kijken naar mijn favoriete biologische producten die cellulose, lycopeen, carrageen e.a. natuurlijke “aditieven” bevatten. Alvast bedankt! (PS: kan de titel van dit interessante boek reeds verklapt worden 😀 ?)
nog een paar weken Bart! Het is nu naar de vormgever toe… Ik heb nog geen titel in mijn hoofd, dus als je een tip hebt?
Nah, ik ben niet zo goed in titels verzinnen. Ik ben nog steeds benieuwd naar het eindresultaat, jammer dat er nog zo weinig info over beschikbaar is 🙂
Door uitgever Bouillon is het boekje Wat zit er in uw eten van Corinne Gouget uitgegeven. Dat is dat bekende zwarte boekje met rode en witte letters. In dit boekje staan veel fouten. Jammer, als je zo n boekje maakt, doe het dan goed. Voor diegene die het boekje hebben is het boekje (onterecht) leidend. Print deze pagina van mijn blog uit en stop deze in je boekje. Zodat je voortaan de juiste informatie bij je hebt. Henny de Lint, dietiste en natuurvoedingsdeskundige o.a. werkzaam bij Natudis en docent heeft dit uitgezocht en onderstaande tekst geschreven. Ik publiceer deze tekst met haar toestemming.