• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

AllergiePlatform

  • Home
  • Ik zoek
    • Allergiebeurs
    • Allergie diëtist
    • Recepten
    • Nieuws
    • Reviews
    • Shoppen
    • Zelfzorg Programma
  • Kenniscentrum allergenen
    • Beroepsallergie
    • Huidallergie
      • Contact allergie
        • Colofonium
        • Latex
        • Nikkel allergie
        • Parabenen allergie
        • Perubalsem
        • PPD; Parafenyleendiamine.
        • Zonne-allergie
      • Eczeem
        • Constitioneel eczeem
    • Inhalatie allergie
      • Astma/COPD
      • Hooikoorts
        • Pollenkalender
      • Huisdieren
      • Huisstofmijt allergie
      • Parfum
      • Paraberk sydroom
    • Insecten allergie
    • Medicijnen allergie
    • Voeding
      • Voedselallergie
        • Cacao-allergie
        • Eosinofiele oesofagitis
        • FPIES – Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome
        • Kippenei eiwit allergie
        • Koemelk allergie
        • Lupine allergie
        • Mosterd allergie
        • Nachtschade allergie
        • Noten allergie
        • Pinda allergie
        • Schaaldieren allergie
        • Selderij allergie
        • Sesam allergie
        • Soja allergie
        • Tarwe allergie
        • Umbelliferea allergie
        • Weekdieren allergie
        • Vis allergie
      • Voedselovergevoeligheid
        • Coeliakie
        • E-nummers
          • E420 | Sorbitol
          • E621 | Glutamaat
          • E950 | Acesulfaam-k
          • E951 | Aspartaam
          • E952 | Cyclamaat
          • E953 | Isomalt
          • E954 | Sacharine
          • E955 | Sucralose
          • E960 | Steviolglycosiden
          • E967 | Xylitol
        • FODMAP arm dieet
        • Fructose
        • Gist
        • Histamine intolerantie
        • Lactose intolerantie
        • Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
        • SIBO
        • Suiker
        • Sulfiet overgevoeligheid
        • Zoetstoffen
  • Winkel
  • Winkelwagen
    • Afrekenen
    • Mijn account
  • Vergoeding zorgverzekeraars
  • AllergiePlatform
    • Contact
    • Professionals
    • Zakelijk

5 september 2010 by Marloes Collins 8 Reacties

“Wat zit er in uw eten” bevat veel onjuistheden

Boekje over e-nummers: ‘Wat zit er in uw eten’ bevat veel onjuistheden.

De inhoud bevat helaas erg veel fouten m.n. onze natuurlijke additieven (e-nummers) krijgen in dit boekje regelmatig ‘rood’ wat betekent niet gebruiken of ‘oranje’ = additief waarover tegenstrijdige wetenschappelijke analyses bestaan, dus oppassen en vrouwen die zwanger willen worden of al zijn moeten deze vermijden. Groen betekent tot op heden onschuldig.
Dit boekje van uitgeverij Bouillon zorgt voor erg veel verwarring en roept veel vragen op bij zowel consumenten als winkeliers. Veel bedrijven en winkels worden er nog bijna dagelijks mee geconfronteerd. Consumenten kopen het boekje soms in de natuurvoedingswinkel en komen een tijdje later met verschillende producten terug want er zitten ‘giftige’ stoffen in. De uitgeverij zegt: “Het is puur vertaald uit het Frans en de uitgeverij is zelf niet deskundig”.

Een aantal voorbeelden van natuurlijke stoffen in rood en oranje.

Rood: benzoëzuur (komt in veel vruchten voor), nitraat (komt in veel groenten voor), gelatine, cellulose (= voedingsvezel van onder andere granen), mono- en diglyceriden uit spijsvetten (vetten in onze voeding zijn meestal triglyceriden, maar in ons maag­darmkanaal worden hier di- en monoglyceriden van gemaakt), zoutzuur (klinkt erg, maar het is een belangrijk onderdeel van ons maagsap), glutaminezuur (van ons voedseleiwit is 20% glutaminezuur), xylitol (natuurlijk zoetmiddel met tandvriendelijke eigenschappen).

Oranje: caramel (gebrande suiker), caroteen (pro-vitamins A, o.a. in wortels), lycopeen (carotenoïde uit tomaten), azijnzuur, melkzuur, propionzuur, appelzuur, ascorbine­zuur (vitamine C), fosforzuur, agar-agar, carrageen (zit in zee­wier), johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, arabische gom, xanthaangom, glycerol (natuurlijk onderdeel van alle vetten).

Stoffen, die in veel biologische natuurvoedings­producten voor, erin verwerkt zijn of worden zelfs los verkocht!

E621 smaakversterker

Extra hoofdstukken gaan over de ‘giftigheid’ van aspartaam en mononatriumglutamaat (E621, vetsin, smaakversterker). Over E621 staat letterlijk: “De volgende namen verbergen altijd E621: plantaardige gehydrogeneerde (is geharde) oliën en vetten, gelatine, toegevoegde gist, gistextract en sommige maïsoliën. Namen die bedoeld zijn om E621 te verbergen zijn: moutextracten, bouillons, natuurlijke aroma’s, eiwitten uit tarwe, maltodextrine, sojasaus, gefermenteerde pro­ducten, citroenzuur, maïssiroop, caramel.” Dit stuk over E621 klopt echt niet en vooral de warwarring met gist is groot! Gist is wat anders dan E621! En de andere genoemde stoffen zijn ook geen mononatriumglutaminaat.

Wat is gist?

Gisten komen overal voor in de natuur, vooral op planten en vruchten komen vele soorten voor. Fruit dat op de grond valt, bederft dan ook vaak door gisten, waarbij ook alcohol ontstaat. Gistsoorten worden al eeuwen gebruikt bij de bereiding van bier en het rijzen van brood. Gist is een levend, eencellig micro-organisme. De cellen zijn erg klein, 1 gram bakkersgist bevat ongeveer 10 miljard cellen. Er bestaan verschillende soorten gist, elk met hun eigen genetische informatie en karakteristieken.
In het laboratorium wordt de zuivere gistcultuur geënt in een steriel en gunstig groeimedium. De grondstof waar de gist op groeit is melase (het mineraalrijke bijproduct van riet- of bietsuiker). Gisten hebben suikers nodig om te groeien. Uit suiker maken ze alcohol, koolzuurgas (de term vergisten komt hier vandaan), en dat zijn dan ook de belangrijkste eigenschappen van gisten voor levensmiddelen. Ook maken ze aangename geur- en smaakstoffen, die belangrijk zijn voor het eindproduct. Na voldoende groei komt de cultuur in de productieafdeling waar zij stelselmatig wordt doorgeënt in steeds grotere volumes (in steriele tanks tot 100.000 liter). De vorming van nieuwe gistcellen kan alleen gebeuren bij het doorborrelen van massa’s steriele zuurstof door de melasseoplossing. Dit fermentatieproces wordt minutieus gestuurd door controle van computers, temperatuur, pH, lucht- en melasse-toevoer. Na de fermentatie wordt de gist centrifugaal afgescheiden van het wort en onmiddelijk gekoeld. Deze ´gistcreme´ wordt opgeslagen in gekoelde buffertanks.
Om gist langer houdbaar te maken wordt de gist vaak gedroogd. Dit droogproces wordt zo gestuurd dat de gist zijn hoge activiteit behoudt en snel weer vocht opneemt bij het mengen met meel en water. De hoeveelheid van 10 gram gedroogde gist heeft dezelfde werking als ongeveer 30 gram verse gist.

Wat is gistextract?

Gist bestaat in gedroogde vorm voor de helft uit eiwit. Via een speciaal procedé kan uit verse gist een product worden gemaakt met een bouillonsmaak. Hierdoor kan gist worden gebruikt dat overblijft bij de bierbereiding of gekweekte gist. In de cellen van verse gist zitten enzymen, die de gisteiwitten kunnen afbreken tot aminozuren. Eerst wordt de wand van de gistcellen vernietigd. Hierdoor komen de enzymen en eiwitten vrij en begint het natuurlijke afbraakproces van de eiwitten in aminozuren. Dit proces wordt autolyse genoemd.

Consumenten zullen ten onrechte veel (biologische) pro­ducten uit de natuurvoedings­winkel niet meer aanschaffen en dat is toch niet de bedoeling.

Henny de Lint, diëtiste en natuurvoedingsdeskundige

Lees meer:

  1. Geen E621 bij histamine intolerantie? E-nummers staan tegenwoordig slecht in het nieuws. Veel mensen proberen...
  2. Gist Gistcellen Gisten zijn eencellige organismen, die tot de schimmels behoren....
  3. Veel mensen met huidallergie door stoffen in consumentenproducten Nederland kent relatief veel mensen met een huidallergie in vergelijking...
  4. Groenten eten lastig? Leer het ze met Spoony! Ik word hier zo blij van. Nu eens niet een...
  5. Wist je dat – over fruitsuiker Wist je dat fructose, ook wel vruchtensuiker, niet alleen in...

Categorie: Voedselallergie Tags: e-nummer, gist

Lees Interacties

Reacties

  1. Rinus zegt

    29 januari 2012 om 12:41

    Er zijn talloze artikelen te vinden die het tegendeel beweren van wat hier staat over bijv. Gistextract. Ook artikelen van natuurvoedingsdeskundigen. Logisch dat mensen in verwarring raken! Wie heeft er nu gelijk?

    Beantwoorden
  2. Marloes zegt

    29 januari 2012 om 20:29

    Ik denk zelf dat Henny de Lint echt een topper is in haar vak, vandaar dat we dit stuk hebben geplaatst. Wij hebben onlangs een onderzoek uitgevoerd naar de claims van beide ‘kampen’, met een grondige literatuur studie. Deze worden naar verwachting dit voorjaar nog gepubliceerd… Zodra het uit is posten we het hier!

    Beantwoorden
  3. Elisabeth zegt

    8 juni 2012 om 15:47

    Ik werk momenteel aan een artikel over E-nummers, voor een Belgisch kwaliteitsblad. Ik las in 2 instanties dat het allergieplatform wat zou publiceren: een onderzoek naar de claims en een boek over E-nummers. Wanneer kunnen we die effectief verwachten? Bedankt

    Beantwoorden
    • Marloes zegt

      11 juni 2012 om 07:58

      Dank voor uw interesse in ons boek!
      We leggen op dit moment de laatste hand aan de vormgeving, dan volgt er nog een correctieronde en dan gaat het boek naar de drukker.

      Beantwoorden
  4. Bart zegt

    24 juni 2012 om 09:57

    Beste, ik ben ook zeer geïnteresseerd in dit boek over E-nummers en evt. allergie-veroorzakende stoffen die hierin terug te vinden zijn. Komt er ook een lijst in met verbeterde/geupdatete informatie over deze E-nummers en hun schadelijkheid? Zal dit ook a.d.h.v. kleurtjes en alfabetische lijsten gebeuren? Dit zou enorm handig zijn, zeker als vervanging van het pocketboekje ‘Wat zit er in uw eten?’ zodat ik niet meer sceptisch hoef te kijken naar mijn favoriete biologische producten die cellulose, lycopeen, carrageen e.a. natuurlijke “aditieven” bevatten. Alvast bedankt! (PS: kan de titel van dit interessante boek reeds verklapt worden 😀 ?)

    Beantwoorden
    • Marloes zegt

      28 juni 2012 om 11:39

      nog een paar weken Bart! Het is nu naar de vormgever toe… Ik heb nog geen titel in mijn hoofd, dus als je een tip hebt?

      Beantwoorden
      • Bart zegt

        8 juli 2012 om 22:30

        Nah, ik ben niet zo goed in titels verzinnen. Ik ben nog steeds benieuwd naar het eindresultaat, jammer dat er nog zo weinig info over beschikbaar is 🙂

        Beantwoorden
  5. Caroline Boll zegt

    15 mei 2020 om 15:21

    Door uitgever Bouillon is het boekje Wat zit er in uw eten van Corinne Gouget uitgegeven. Dat is dat bekende zwarte boekje met rode en witte letters. In dit boekje staan veel fouten. Jammer, als je zo n boekje maakt, doe het dan goed. Voor diegene die het boekje hebben is het boekje (onterecht) leidend. Print deze pagina van mijn blog uit en stop deze in je boekje. Zodat je voortaan de juiste informatie bij je hebt. Henny de Lint, dietiste en natuurvoedingsdeskundige o.a. werkzaam bij Natudis en docent heeft dit uitgezocht en onderstaande tekst geschreven. Ik publiceer deze tekst met haar toestemming.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

happylivingacademy

✨In stapjes laten zien dat lekker, gezond en klachtenvrij leven ook voor jou mogelijk is.✨
🚀 SIBO |🚦 FODMAP | 💩 PDS | 🌿ALLERGIE | 🌱LEEFSTIJL

Marloes Collins
Morgen start het @amsterdamcoffeefestival bij het Morgen start het @amsterdamcoffeefestival bij het Westergas. Kom je ook een plantaardig scheutje van @glebefarmfoods in je koffie gieten? Laat ff weten als je er bent! Dan schenk ik je wat extra liefde bij 🥰 

#koffie #plantaardig #plantbased
Stiekem gewoon nog een heerlijk waterig zonnetje én natuurlijk een zonnetje tegenover me ☀️ @natalieskeuken 

Wij gaan héle leuke dingen doen 💪🏼😊❤️
Vandaag zit er een bijlage bij Trouw waar wij een Vandaag zit er een bijlage bij Trouw waar wij een bijdrage hebben mogen leveren; je kunt het artikel lezen op topicnederland.nl 

#hooikoorts #pollen
Ik kan haast niet wachten tot het Amsterdam Coffee Ik kan haast niet wachten tot het Amsterdam Coffee Festival er weer is! Heb er zo'n zin in. Niet in de laatste plaats omdat ik dan ook weer Rebecca zie van @glebefarmfoods ❤️ Zij verbouwen op hun boerderij de grondstoffen én maken daar ook zelf hun plantaardige melkvervangers van. 

Ga jij ook naar het festival? Het is van 31 maart t/m 2 april in de Westergas.
Wedstrijd! Hoeveel pollen zitten er 1 streng waar Wedstrijd!  Hoeveel pollen zitten er 1 streng waar Marieke naar wijst?

#hooikoorts #pollen #heelveelnullen
De betere werkuitjes. Dank lief team voor de gewel De betere werkuitjes. Dank lief team voor de geweldige avond ❤️ en @botanerorotterdam voor de heerlijke cocktails & goede bodem voor wat er verder nog ging komen…
Te veel bacteriën in de darmen? Oma 👵🏻 zei Te veel bacteriën in de darmen? 
Oma 👵🏻 zei het al: ''te veel is ook niet goed'' 

Heb je het idee dat de balans in je darmen niet helemaal klopt en ervaar je klachten als een opgeblazen buik, gasvorming of andere bijbehorende klachten? Misschien heb je een verstoring in je darmmicrobioom? Ons online programma voor SIBO kan je helpen! Kijk voor meer info op onze website. Link in bio!

#happy #living #HLA #allergie #allergieplatform #leefstijl #Intolerantie #overgevoeligheid #voeding #gezond #SIBO #cursus #kennis
wat goed is voor de darmen is niet altijd goed voo wat goed is voor de darmen is niet altijd goed voor JOUW darmen

Niet alles wat goed is voor de darmen is goed voor jouw darmen. 
Luister naar je lijf en doe waar je je goed bij voelt. 

#darmen #happy #living #HLA #allergie #allergieplatform #leefstijl #Intolerantie #overgevoeligheid #voeding #gezond
Pittig eten 🌶️ In pittig eten zit een stofje Pittig eten 🌶️
In pittig eten zit een stofje genaamd capsaïcine, dit stofje zorgt ervoor dat de smaakreceptoren die gevoelig zijn voor hitte en pijn op de tong geprikkeld worden. De zenuwprikkel kan bij mensen met PDS heftiger zijn en ook pijn of prikkelend gevoel in de darmen geven. 

Gefrituurd/ vet eten 🍟
Vet voedsel beïnvloed de beweging in de darmen. Het is moeilijker te verteren, waardoor je last hebt van PDS dan ook meer ongemak zal ervaren na het eten van vet voedsel (met name gefrituurd eten)

Cafeine ☕
Het drinken van cafeïne versnelt de beweging in de darmen, hierdoor zal het voedsel sneller doorstromen en kan je diarree symptomen krijgen.

Alcohol 🍹
Wanneer je veel/vaak alcohol consumeert zal dit je lichaam op meerdere manieren verstoren. Zo wordt de opname van voedingsstoffen minder en wordt de beweging in de darmen verstoort. 

Maar kan je dan nooit meer deze dingen eten/drinken? Tuurlijk niet. Zolang je het met mate doet en voelt wat jouw lichaam aankan kan het geen kwaad. Dus af en toe op het terrasje een wijntje drinken met een bitterbal erbij moet kunnen 😜

#happy #living #HLA #allergie #allergieplatform #leefstijl #Intolerantie #overgevoeligheid #voeding #gezond #triggers #fodmap
Toon meer... Volg op Instagram

Informatie

  • AllergiePlatform
    • Contact
    • Nieuwsbrief
    • Professionals
    • Zakelijk
  • FODMAP – welk programma past bij mij?
  • FODMAP challenge
    • Gelukt!
  • FODMAP Je doet mee!
  • Histamine intolerantie
  • Histamine intolerantie: je doet mee!
  • Hoera!
  • Horeca
  • Ik zoek
    • Allergie diëtist
    • Allergiebeurs
    • Lezingen en evenementen
    • Nieuws
    • Recepten
    • Reviews
    • Zelfzorg Programma
  • Kenniscentrum allergenen
    • Beroepsallergie
    • Huidallergie
    • Inhalatie allergie
    • Insecten allergie
    • Medicijnen allergie
    • Voeding
  • Leuk nieuws omdat je aanvullend verzekerd bent!
  • Links
  • PDS: Leer er maar mee leven? Echt niet!
  • Privacy
  • SIBO: small intestinal bacterial overgrowth
  • Vergoeding zorgverzekeraars

Zoek per onderwerp:

allergie ambrosia anafylaxie astma baby boompollen coeliakie contactallergie dietist e-nummer eczeem eten etiket fodmap fodmap-arm fructose glutenvrij histamine hooikoorts huisarts inhalatieallergie intolerantie kippenei koemelk koemelkallergie lactose lactosevrij medicijn Medicijnen onderzoek overgevoeligheid PDS pinda plantaardig prikkelbare darm SIBO soja sporen van tarwevrij uiteten vakantie verenigingen voeding voedselallergie voedselovergevoeligheid

Contact

Facebook
Instagram
@allergiesuper
Stuur een e-mail

Privacy
Algemene Voorwaarden

Recente berichten

  • Boureki
  • Gezondere snacks
  • Zo graag willen mensen niet van hun maagzuurremmers af…
  • Risico’s door onnodige maagzuurremmers: ‘Idioot dat drie miljoen Nederlanders die slikken’
  • Schone lucht in huis

© 2022 · Allergieplatform