De meest voorkomende allergieën bij kinderen

Kinderen kunnen op jonge leeftijd een allergische reacties krijgen op voedingsmiddelen. De meest voorkomende allergieën bij jonge kinderen zijn koemelkallergie, kippenei-allergie en soja-allergie. Wanneer een van je kinderen allergisch is voor een van bovengenoemde allergenen, is er een aantal producten dat zij niet meer kunnen eten. Gelukkig blijft er genoeg over wat ze wel mogen! Het is vooral belangrijk dat je weet waar je op moet letten, zoals waar je het product mee kunt vervangen en of dat een gelijkwaardig alternatief is. Met gelijkwaardig bedoel ik dat er ongeveer evenveel vitamines en mineralen in zitten.

Koemelkallergie

Vandaag ga ik mij richten op koemelkallergie en hoe je koemelk het beste kunt vervangen. In koemelk zitten bouwstoffen (eiwitten), de vitaminen A en B en de mineralen calcium, magnesium en fosfor. Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt of je kindje wel voldoende van deze voedingsstoffen binnen krijgen als ze geen melk meer mogen drinken wegens een allergie. Ik kan je gerust stellen; dit is niet nodig. Er zijn voldoende alternatieven, ook afhankelijk van de leeftijd van je kindje. Hieronder zie je een overzicht met de vitamines en mineralen die in melk zitten. Probeer deze andere producten -gecombineerd met de plantaardige melkvervanger naar keuze- sowieso eens op het menu te zetten.

Goede alternatieven voor zuivelproducten

Voor baby’s onder een jaar – zuigelingen – is het niet aan te raden om alleen maar plantaardige melkvervangers te geven in plaats van borst- of zuigelingenmelk. Borstvoeding kan gegeven blijven worden, echter moet je dan zelf een strikt koemelkvrij dieet volgen. Anders krijgt je kindje via je borstmelk alsnog de koemelk binnen. Je kunt hier meer over lezen in dit artikel. Wanneer je dit niet makkelijk vindt, of wanneer je al flesvoeding geeft maar een variant met koemelk niet verdragen wordt, kun je overstappen op een hypoallergene zuigelingenvoeding. Dit is poedermelk maar dan op basis van sterk gehydrolyseerd eiwit. Een voorbeeld hiervan is Nutrilon pepti. Raadpleeg voor de juiste hoeveelheid of de beste manier van vervangen, een arts of diëtist. Je kunt via de diëtist voor kindjes met een gediagnosticeerde koemelkallergie een machtiging krijgen zodat deze duurdere flesvoeding vergoed wordt door je zorgverzekering.

Kinderen willen – ook op zeer jonge leeftijd – niet anders zijn of andere dingen te drinken krijgen dan andere kindjes. Op de crèche op opvang, of bij de gastouder willen zij ook gewoon melk drinken en niet als enige een ander drankje(limonade of water) drinken. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel plantaardige alternatieven. Denk hierbij aan soja-, rijst-, haver- en verschillende soorten notenmelk.

Het voedingscentrum geeft als advies dat sojamelk een goede vervanger is voor koemelk, mits er voldoende calcium en vitamines(B12) aan toegevoegd is. Helaas is er een kans dat je ook voor soja een allergische reactie opbouwt. Ik raad dan ook aan om te variëren met diverse soorten melk. Drink bijvoorbeeld iedere week een ander soort plantaardige melk. Twijfel je of je een goede vervanging biedt voor koemelk; raadpleeg dan een dietist voor een persoonlijk advies.

Producten die gemaakt zijn van melk

De broodmaaltijd

Zowel bij het ontbijt als bij de lunch komt er vaker dan gedacht melk aan te pas. Dit kan heel goed vervangen worden met de volgende alternatieven:
• (Havermout)pap kun je heel goed maken met de verschillende soorten plantaardige melk. Afhankelijk van de leeftijd van je kindje kun je een smaakje toevoegen zoals een scheutje siroop, kaneel, kokosrasp of rozijntjes.
• In de zomer is een schaaltje yoghurt of een glas yoghurtdrink misschien favoriet. Kokosyoghurt is een heel goed alternatief en heerlijk met bijvoorbeeld wat fruit.
• De meeste kinderen vinden een boterham met kaas heerlijk als lunch. Ter vervanging zijn er verschillende soorten plantaardige kazen te koop. Wilmersburger is hier één van. Bij de meeste Jumbo supermarkten is deze te koop. Deze kaas is gemaakt van kokosmelk, maar dat proef je niet. Als je de boterham eerst besmeert met kokosolie, dan is het net een echte boterham met kaas.
• Prak een banaan en meng het met een ei. Zo heb je een heerlijk zoete omelet (voor op de boterham); heerlijk voor je uitgebreidere ontbijtje in het weekend.
• Bak ook eens een groente-omelet. Als je er dan ook nog bladgroente in verstopt, hebben ze gelijk een extra portie calcium binnen.
• Een lekker alternatief voor bij de lunch zijn zelfgemaakte eiermuffins. Zie het recept hiervoor onderaan mijn blog!
• (Volkoren) pannenkoeken kun je ook goed maken met plantaardige melk. Als je er een biet, spinazie of een wortel doorheen doet hebben ze gelijk de nodige vitamines binnen en het geeft een mooie kleur.

Avondeten

Het avondeten zelf is vrij makkelijk koemelkvrij te houden door verse en diverse groenten, aardappel, rijst of pasta en vlees of vis te gebruiken zonder sauzen.
Voor de iets grotere kinderen die al met de pot mee-eten de volgende adviezen:
• een pizza, lasagne of een hartige taart is extra lekker met de smaak van wat geraspte of Parmezaanse kaas. Edelgistvlokken smaakt een beetje als Parmezaanse kaas en kan je dus heel goed gebruiken bij deze gerechten. Ook lekker om over de pasta te schrooien.
• Als jouw kinderen een pasta met witte saus lekker vinden, kun je dit het ook goed maken met plantaardige melk of met room producten op basis van rijst, haver of kokos. De verhouding in een recept blijft hetzelfde.
• Overige room in een gerecht, kun je vervangen door roomproducten op basis van rijst-, haver- of kokosroom.

In mijn volgende blog vertel ik welke producten je kunt gebruiken om kippenei en soja te vervangen bij een allergie.

Ei muffins

Ingrediënten 6 muffins

• 4 eieren
• 50 gr plantaardige melk
• 100 gr groente
• Snufje Italiaanse kruiden
• Snufje peper en zout

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Snijd de verschillende soorten groente fijn.
3. Klop de eieren samen met de plantaardige melk en de kruiden.
4. Meng het met de groente.
5. Verdeel het over de muffinvormpjes
6. Bak ze in 35 minuten gaar in de oven.

Met dit recept kun je eindeloos variëren!