Wellicht herken jij je in dit verhaal: je bent bij de dokter geweest en je staat -overspoeld met informatie- na een kwartier weer buiten met een diagnose. Thuis achter de computer ga je nog eens aan het zoeken wat de dokter nu precies zei. Een overload aan informatie komt uit Google gerold. Heb je nu een koemelkallergie of een lactose intolerantie en wat is het verschil?
Bij een koemelkallergie wordt het afweersysteem aangesproken en dit is bij een lactose intolerantie niet het geval. In beide gevallen krijg je klachten als het zich bevindt in de voeding, maar de oorzaak is verschillend.
Koemelkallergie
Wanneer je allergisch bent voor koemelk, reageert het afweersysteem tegen de koemelkeiwitten. Het afweersysteem gaat anti-stoffen aanmaken en dit zorgt voor allergische reacties als darmkrampen, buikpijn en diarree. Bij een allergie maakt het niet uit hoeveel je gebruikt; een druppel kan dezelfde klachten geven als een grotere hoeveelheid.
Goed te weten dat geitenmelk of -schapenmelk voor het lichaam erg op koemelk lijkt en dus niet geadviseeerd wordt. Lactosevrije melk is gewone koemelk die bewerkt is zodat de lactose eruit is; echter is het nog steeds koemelk en dus niet geschikt wanneer je een allergie hiervoor hebt. Soja-producten of andere plantaardige drinks bevatten geen koemelk en zijn dus geschikt.
Lactose intolerantie
Wanneer je last hebt van een lactose intolerantie, kun je de lactose(melksuiker) uit zuivel die je gebruikt niet goed verteren. Het menselijk lichaam heeft hier normaal gesproken een enzym voor, genaamd lactase. Bij mensen met een lactose intolerantie is dit enzym niet of onvoldoende aanwezig, waardoor de lactose onverteerd in de darm achterblijft. De darmwand kan de lactose nu niet opnemen, wat ervoor zorgt dat je last krijgt van buikpijn, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Bij een intolerantie is er een drempelwaarde; per persoon is verschillend hoeveel je kunt verdragen.
Nu is het verschil bekend, maar hoe ga je er mee om? Het dieet bij een koemelkallergie is een stuk strenger dan bij een intolerantie. Bij koemelkallergie dient alle koemelk volledig geschrapt te worden uit de huidige dagelijkse voeding. Je let dus op alle etiketten en wanneer hier koemelk benoemd is kun je het helaas niet gebruiken.
Wanneer je last hebt van een lactose intolerantie, is het vaak niet nodig om lactose volledig te verwijderen uit de voeding; maar is beperken al voldoende. De kunst is om uit te zoeken wat jij wel en niet kunt eten/drinken. Wellicht is een klein bakje yoghurt wel te verdragen, maar een grote milkshake dus niet!
Goed te weten dat ook geitenmelk of melk van andere dieren lactose bevat. Lactosevrije melk is koemelk die zo is bewerkt dat er minimale hoeveelheid lactose in zit; speciaal voor mensen die dit niet verdragen.
Lees meer over koemelkallergie
Lees meer over lactose intolerantie
Lees meer:
- A2 melk bij koemelkallergie en lactose overgevoeligheid Heb je een lactose intolerantie of koemelkallergie en je hoop...
- Lactose intolerantie; dan neem ik wel geitenmelk! Gister liep ik tijdens het uitlaten van mijn hond Guusje...
- Last van lactose intolerantie? Ook jij kunt genieten van een glas melk AdvertorialHeb je gehoord dat je lactose-intolerantie hebt, of heeft iemand...
- Ik denk dat mijn baby koemelkallergie heeft Wat kunt u zelf doen als u denkt dat uw...
- Lactose vrij of lactose arm? Moet jij lactose vrij gaan eten en drinken? Eén van...