Om duidelijkheid te scheppen over het beginnen met bijvoeding is hier een introductieschema ‘bijvoeding’ opgesteld. Wanneer je als moeder, vader of eventueel allebei een allergie hebt, is het schema anders dan wanneer je beide niet met allergieën bekend bent. In onderstaand schema gaan wij ervan uit dat een kindje verhoogde kans heeft op allergieën door bijvoorbeeld een allergische moeder of vader. Hierin kun je gemakkelijk overzien vanaf wanneer je een voedingsmiddel aan je kindje mag geven om de kans op allergieën zo klein mogelijk te houden.
Vanaf 6 maanden
Fruit, Zachte vruchten kunnen gepureerd gegeven worden. Denk aan vruchten als: peer, perzik, meloen, abrikoos, appel en banaan.
Groenten, Zachte groenten kunnen gepureerd en later ook grover geprakt gegeven worden. Denk aan: worteltjes, bloemkool, broccoli, doperwten en sperziebonen.
Vermijd groenten die veel nitraat bevatten. Nitraat zit in bladgroenten als andijvie, bleekselderij, rode biet, snijbiet, sla, spinazie, spitskool, Chinese kool, koolrabi en venkel.
Aardappelen of pasta’s kun je, in combinatie met de groenten, aan je kindje geven.
Tussen 6 maanden en 1jaar
Wanneer het met de bijvoeding allemaal goed gaat kun je de borstvoeding gaan afbouwen en vervangen door opvolgmelk. Dit kun je in pap verwerken of als melk geven naast de voeding. Deze melk is verrijkt met ijzer, koper, zink, jodium en Vitamine A, D en C. Er wordt geadviseerd een halve liter opvolgmelk per dag te geven. Vooral het ijzer is van belang voor de groei en ontwikkeling van de spieren en botten. Mocht je kindje toch een allergie hebben is de opvolgmelk ook verkrijgbaar in een hypoallergeen variant. Dit betekent dat er minder kans is op allergische reacties.
Vanaf 7 maanden
Brood of andere vezelrijke producten. Bouw dit langzaam op in verband met de belasting van de darmpjes.
Vanaf 8-9 maanden
Yoghurt/ vla, niet eerder in verband met de zuur- en slijmproductie.
Vis, zaden, pitten en soja kunnen ook in steeds grotere hoeveelheden geintroduceerd worden.
Vanaf 12 maanden
Kippenei, noten, pinda’s, schaal- en schelpdieren kunnen in de voeding geintroduceerd worden.
N.B. De onderzoeken naar de beste introductieschema’s zijn continu in ontwikkeling. Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de huidige wetenschap.
Geschreven door Marieke van de Pavert
Lees meer:
- Rapley-methode Over het algemeen is bekend dat het verstandig is om...
- Heeft iedereen kans op een allergie? Baby’s met ouders die beide niet allergisch zijn hebben een...
- Ik denk dat mijn baby koemelkallergie heeft Wat kunt u zelf doen als u denkt dat uw...
- Koeienstront voorkomt allergie? Duitse vorsers hebben op boerderijen twee kiemen geïdentificeerd die het...
- Vermindert vis eten en vogels houden de kans op eczeem bij jonge kinderen? Kinderen die tijdens de eerste negen levensmaanden vis eten, hebben...