Zit een terrasje pakken met een lekker wijntje er niet in?

Reageer je na een glas wijn al alsof je de fles er achteraan hebt gegoten? Lijkt het na een lekker visje van de visboer alsof die niet goed valt? Geven voorgesneden aardappelen, groenten uit blik en bijvoorbeeld gekonfijte vruchten ook allemaal klachten? Een overgevoeligheid voor sulfiet kan daar de oorzaak van zijn.
Sulfiet wordt al eeuwen toegevoegd aan levensmiddelen zoals wijn, bier, gedroogde vruchten, groenten, jam en stroop, om bederf te voorkomen. Door het lang bewaren van levensmiddelen kan de kwaliteit achteruit gaan. Houdbaarheid, uiterlijk, kleur en geur kunnen veranderen. Sulfieten als hulpstoffen worden daarom toegevoegd om de kwalitatieve eigenschappen te bewaren en houdbaarheid van levensmiddelen te verlengen.
Marloes Collins, directeur van het AllergiePlatform: ‘Sulfietovergevoeligheid komt vaker voor dan we denken, maar er wordt niet vaak aan gedacht omdat het moeilijk te diagnosticeren is. Veel voedingsmiddelen bevatten (een kleine hoeveelheid) sulfiet zodat het niet eenvoudig is op te sporen waar de klachten vandaan komen.’
sulfiet-cover-500Is eenmaal de diagnose gesteld, dan kan er gestart worden met de behandeling. Als hulpmiddel bij de behandeling is het nieuwe boek van Allergieplatform, het dieetbasisboek bij sulfietovergevoeligheid ontwikkelt in samenwerking met diëtisten Eleonora Kanizsai-Nagy en Natalia Ruiz Oud. Het boek, ook de digitale versie, is verkrijgbaar bij ons en bij alle andere (online) boekhandels.

Sulfietovergevoeligheid en astma
Sulfietovergevoeligheid gaat gepaard met zeer uiteenlopende klachten variërend van klachten rond de luchtwegen tot zelfs anafylactische shock. Er kunnen ook huidklachten optreden. De genoemde symptomen kunnen alleen of in combinatie met elkaar voorkomen. Op zichzelf staande sulfietovergevoeligheid komt niet heel vaak voor. Veel astmapatiënten hebben wél last van deze overgevoeligheid. In Nederland hebben ongeveer 1 tot 4 op de 1000 mensen last van sulfietovergevoeligheid. Bij kinderen manifesteert de aandoening zich meestal niet vanwege het sulfietarme eetpatroon.

Behandeling van sulfietovergevoeligheid
Na het vaststellen van sulfietovergevoeligheid is het nodig een dieet te volgen wat arm is aan of helemaal vrij is van levensmiddelenmiddelen die sulfiet bevatten. Het verschilt per persoon of er een bepaalde hoeveelheid sulfiet verdragen (drempelwaarde) wordt. Het doel van het dieet is het voorkomen of verminderen van klachten. We raden aan voor hulp een gespecialiseerde diëtist in te schakelen.

Etiket
Fabrikanten zijn verplicht om op het etiket sulfiet te vermelden omdat deze deel uitmaken van de belangrijkste voedselovergevoeligheden, maar alleen als de concentratie sulfiet in een product hoger is dan 10 mg per kg of 10 mg per liter.