5 tips voor glutenvrije trips & etentjes!

Heb jij coeliakie en wil je gewoon lekker ontspannen weg en uit eten? Wees doortastend, kom voor jezelf op en vraag door! Met deze 5 tips kom je vast weer een stap verder naar dat heerlijke glutenvrije etentje! Natuurlijk kun je deze adviezen ook toepassen als je op andere allergenen let.

Tip 1. Val nooit zomaar ergens binnen zonder eerst te hebben geïnformeerd of een belletje te hebben gepleegd. Niet alle restaurants of eettentjes zijn bedacht op een glutenvrije gast. Dit klinkt misschien oneerlijk maar wellicht kun je voorstellen dat het voor de horeca slechts een kleine doelgroep is, en zij voor je moeten inkopen.

Tip 2. Leg bij binnenkomst direct uit dat je coeliakie hebt en glutenvrij moét eten. Je kunt eventueel naar de kok vragen en schat zelf goed in hoe jouw indruk is van de serveerster of ober. Bij twijfel mag je best naar een ander vragen.
Wanneer je de kaart krijgt kun je vragen naar de mogelijkheden. Wellicht wordt een deel al glutenvrij bereid of moeten sommige recepturen speciaal worden aangepast. Je wilt wel een schoon gerecht en niet een salade waar de croutons later af zijn geplukt. Denk aan vragen als “Hoe worden mijn gefrituurde producten(zoals patatjes) bereid?” en vraag ook naar de dressings of sausjes. Heb je het idee dat dit niet helemaal bekend is, leg dan goed kruisbesmetting uit. Wanneer je het gerecht voor je krijgt, kijk dan even rustig. Zeker als iemand hetzelfde heeft besteld zit een ongeluk in een klein hoekje.

Tip 3. Het is verplicht een speciale allergenenkaart te kunnen laten zien of te bespreken. Allergenen hoeven niet allemaal op de kaart te staan maar deze lijsten of informatie moet wel aanwezig zijn, en deze mag iedereen opvragen; daar zijn ze voor. Voor jou zijn de glutenbevattende granen zoals: spelt, kamut, gerst, rogge, tarwe en haver van belang.

Het restaurant is niet verplicht alle ingrediënten van een gerecht te bespreken/laten zien, hoeft kruisbesmetting niet te vermelden en is niet verplicht jou een allergeenvrije maaltijd te verschaffen. Wij hopen altijd dat dit in goed overleg wel gebeurt.

Tip 4. Soms vraag je je wellicht af waarom er zo vaak iets fout gaat. Dit is namelijk heus geen onwil van een restaurant maar routinematig gedrag. Als jij dagelijkst het brood op dát plankje snijdt en je opeens een glutenvrij broodje toegeschoven krijgt; is deze net zo makkelijk op dat plankje gelegd. Helaas is dat plankje wel al besmet met gluten! Zo kan het misgaan met brood, garnering, dressings en sauzen. Blijf dus alert en blijf de informatie aangeven bij de bediening. Bij een open keuken zou ik mijn plekje wel weten. 🙂

Tip 5. Vind je het toch te spannend of ligt de voorbereiding niet bij jou en ben je bang zonder maaltijd te eindigen? Neem dan een eigen maaltijd mee. Dit hoeft niet heel uitgebreid maar dan zit je in ieder geval niet zonder. Geen restaurant zal, als je het uitlegt, klagen dat jij je eigen eten nuttigt.
Het is zeker niet de beste oplossing maar hey! A person has got to eat 😉

Hopelijk heb jij de positieve ervaring dat je met een goede voorbereiding en duidelijke communicatie goed uit eten kan!

Ben je pas gestart met een gluten- en lactosevrij dieet en heb je behoefte aan praktische tips en meer? Dan is ons zelfzorgprogramma echt iets voor jou!