De top 5 tips bij fructose intolerantie

Op internet is er genoeg te vinden wanneer je zoekt naar fructose intolerantie. Helaas is niet alle informatie juist of volledig; op veel websites wordt fructose intolerantie bijvoorbeeld een allergie genoemd of wordt het verward met erfelijke fructose intolerantie. Vaak heb je veel aan adviezen van ervaringsdeskundigen/lotgenoten omdat zij dit dieet volgen. Indien je twijfelt aan de informatie die je leest, neem dan altijd contact op met je huisarts of een diëtist. Wij geven je in ieder geval graag 5 tips om jouw fructose-vrije leefstijl zo makkelijk mogelijk te maken!

In en om het huis

  1. Weet je pas sinds kort dat je klachten krijgt van fructose? Houd dan een dagboek bij van jouw klachtenpatroon en schrijf de producten en voedingsmiddelen op die je eet/drinkt met daarnaast de klachten die je ervaart. Zo kun je wellicht een patroon ontdekken en mogelijk ook achter de oorzaak van je klachten komen.
  2. Indien je weet welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken, kun je een eigen lijstje aanhouden. Hierin beschrijf je welke voedingsmiddelen wel, een beetje of niet verdragen worden. Deze kan je dan op de koelkast plakken zodat ook je huisgenoten weten waar zij rekening mee kunnen houden. Voor je kindje kun je deze lijsten ook meegeven naar vriendjes of school.
  3. Maak voordat je boodschappen gaat doen een duidelijk lijstje. Zo voorkom je impulsaankopen en een fruitschaal vol producten die je eigenlijk toch niet wilt/kunt gebruiken. Thuis heb je nog de tijd om hier rustig over na te denken waar je in de winkel wellicht te snel wilt beslissen.
  4. Eet zeker je dagelijkse portie fruit. Fruit is belangrijk vanwege de vezels, vitamines en mineralen. Het is wel belangrijk het fruit in halve porties per keer te nuttigen. Zo krijg je een mindere hoeveelheid fructose in één keer binnen en zullen je darmen dit beter verdragen. Dus, verdeel het in kleine porties over de dag en niet meer dan 1-2 stuks!
  5. Zoek online lekkere recepten en menu’s zodat je lekker vers kunt bakken/koken! Hoe minder pakjes en zakjes je gebruikt, hoe minder last je zult hebben van ongewenste toevoegingen. Denk je geen tijd te hebben?! Kook eens te veel zodat je een maaltijd later in de week kunt gebruiken of zelfs kunt invriezen.

Buitenshuis

  1. Kijk bij het boodschappen doen goed op de ingrediëntenlijst voordat je iets koopt. In sommige producten kan fructose verwerkt zitten. Omdat het geen allergeen is hoeft dit niet heel duidelijk belicht te worden. Het kan aangeduid staan als fructosestroop, honing of met de term ‘monosachariden’; onder deze term valt fructose maar ook glucose of galactose.
  2. Ga je lekker uit eten? Neem dan van te voren contact op met het restaurant waar je wilt eten. Vertel de kok wat uw klachten zijn en vraag naar de mogelijkheden. In veel gevallen kan de kok een andere bereidingsmethode gebruiken waarin geen fructose wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan zoete sausjes of dressings door een salade.
  3. Bedenkt, als je uit eten gaat, van te voren goed welk gerechten een valkuil zouden kunnen zijn. Dit kan vervelend zijn wanneer je bijvoorbeeld ‘spontaan’ uit eten wilt gaan maar je bent zo wel meer voorbereid op wat komen gaat. Toetjes en zoete gerechten zijn veel vaker een valkuil dan een hartige maaltijd. Vraag ook gerust naar de toevoegingen als deze niet op de kaart staan!
  4. Indien je op vakantie wilt gaan is het altijd verstandig om van te voren onderzoek te doen. Zo kunt je bijvoorbeeld nagaan hoe men in uw vakantieland met eten omgaat en welke voedingsmiddelen er op het menu staan. Zo kunt je besluiten of desbetreffende vakantieland geschikt is of niet. Zo kunt je toch lekker van uw vakantie genieten, zonder zorgen. Let ook op dranken en drink water en geen limonades of vruchtensappen wanneer je in een onbekend land verblijft. Ieder land heeft zo zijn eigen bereidingswijzen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je in Nederland prima tegen een smoothie kunt, maar in het buitenland niet.
  5. Geniet!!! Misschien een rare tip maar zeker waar. Het is belangrijk deze leuke uitjes niet te missen omdat je bang bent klachten te krijgen. Kom goed beslagen ten ijs en laat het dan ook los; als je het hebt aangegeven bij kok en bediening moet het goed komen. Er is namelijk altijd een kans dat er iets doorheen glipt; thuis of tijdens dat gezellige etentje!

Wil je meer weten over fructose overgevoeligheid? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we vertellen je er graag meer over!

{a1344ar28505}