Graag horen wij ervaringsverhalen van mensen met intolerantie of allergie. Annemiek was zo vriendelijk haar verhaal met ons te willen delen. Haar zoektocht heeft te maken met schoenlijmallergie…
In de puberteit werd het dragen van schoenen elke zomer problematischer: jeuk en broeien. Om schoenen te kunnen dragen, plakte ik pleisters op mijn tenen. Dit was nog voor het internettijdperk dus het was een stuk moeilijker om aan informatie te komen. Uiteindelijk werd mij in een ziekenhuis verteld dat ik eczeem heb en kreeg een hormoonzalf mee. Ook kreeg ik het advies om in de zomer maar sandalen te gaan dragen, terwijl ik regelmatig voor mijn werk naar de rechtbank toe moest. Dat kan natuurlijk niet!
Gelukkig kwam ik erachter dat er zoiets bestaat als schoenlijmallergie. Op een speciale dermatologie afdeling van een ander ziekenhuis heb ik een second opinion laten verrichten waarbij ik de officiële diagnose schoenlijmallergie kreeg. Schoenlijm staat ook wel bekend als ptbff hars. Na deze diagnose kreeg ik te horen dat er speciale allergeenvrije schoenen te koop zijn, die zelfs worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Daarnaast het advies om mijn voeten continu goed in te smeren. Ik kwam erachter dat zalfjes van de apotheek helpen maar gewone uierzalf van de drogist ook.
Als twintiger kwam ik van een koude kermis thuis toen ik alleen maar “oude vrouwen” schoenen aantrof in het assortiment allergeenvrije schoenen. In de winter kon ik de allergie gelukkig onder controle houden door dikke katoenen sokken te dragen.
In de loop van de tijd is de allergie verergerd en ik ben nu ook gevoelig voor het elastiek in goedkope sokken. Nu koop ik dure sokken van Falke. Een tijd geleden heb ik via een ander -helaas niet meer bestaand- allergieforum schoenmerken leren kennen die allergeenvrije en chroomvrije schoenen verkopen: Think, Hartjes en Shuhwerk El Naturalista. Hierdoor kon in eindelijk leuke schoenen kopen! Helaas toch ook dure Hartjes-laarzen aangeschaft die ik niet kon verdragen.
“Lotgenotenervaringen hebben mij het meeste geholpen.”
Er zijn veel websites en patiëntenverenigingen die aangeven voor welke stoffen je allergisch kunt zijn maar bieden helaas weinig praktische tips zoals schoenmerken of andere tips. In de meeste gevallen wordt colofonium genoemd; dit is een hars uit de den. Goede informatie, maar helaas voor mij niet van toepassing.
Vaak weten medewerkers van gespecialiseerde schoenwinkels weinig over mijn allergie. Zo koop ik al jaren Think schoenen. Er kwam een nieuwe winkel met een podotherapeut die gespecialiseerd is in aangepaste schoenen. Ik moest de verkoopster helaas vertellen over de betekenis van het groene bloemetje in deze schoen. Dit schaadt het vertrouwen in de specialisten.
Wanneer ik allergeenvrije schoenen aanvraag bij de verzekering, moet ik een verklaring van de behandelend arts aanvragen. Echter heb ik momenteel geen behandelend arts omdat ik die niet nodig heb zolang ik allergeenvrije schoenen koop. Dit is wel wat extra administratie dus, die ik bij elk paar schoenen moet doorlopen.
Ik besloten om opnieuw naar de dermatoloog te gaan voor meer informatie en wellicht toch nieuwe inzichten over deze en andere contactallergieën. Want inmiddels is wel duidelijk; de allergiewereld staat niet stil!
Lees meer:
- Pinda oplossing in zicht? Kan sporen van pinda`s bevatten Als je anafylactisch reageert op...
- Astma-matras toch goed Rotterdam, 24 april. Het schrappen van allergeenvrije matrashoezen uit het...
- De plakproef of epicutane huidtest Kan je ook op latere leeftijd een allergie krijgen? Dat...
- Veilig uiteten met allergie: Van der Valk Ridderkerk pakt het tactisch aan! We zijn nog steeds druk bezig met het afnemen van...
- Lekker praktisch te werk! Laten we eerlijk zijn, soms is het best een zoektocht...